2022-06-12 311 瀏覽
最近見好多人去呢間餐廳,話排晒長龍,又話自家製烏冬,於是產生好奇,搵一搵,發現原來長沙灣都有分店,所以今日就來了😝來到餐廳大概係下晝七點鐘,門口已經排左三個人,等左一陣,店員就開左吧枱比我地坐😏我自己比較鍾意坐吧枱,可以睇住廚師做野,幾享受😂本身想食柚子烏冬,不過staff話柚子、海苔、抹茶、焙茶烏冬都賣晒😭再睇左陣,咁叫🍜豆乳魚湯烏冬啦~除左🍜豆乳魚湯烏冬,仲叫左🍜醬油烏冬、🐔骨付雞、🍤天婦羅、🥚天婦羅流心蛋~🍜豆乳魚湯烏冬 ($52)豆乳湯幾清,微微嘅豆乳味,就咁睇點餐紙,以為魚湯係奶白色個D魚湯,之後睇返menu先知,原來係鰹魚湯😂可能就係咁,所以豆乳味唔太濃?兩片鳴門卷有D鞋口😐不過烏冬幾有驚喜😳比平時食開嘅烏冬粗身,幾結實,唔易斷👍淨食烏冬都夠飽😂🍜醬油烏冬 ($50)相比起熱湯烏冬,冷烏冬完全係煙韌彈牙👍醬油已經好夠味,可以唔洗擠🍋檸檬汁😙兩款烏冬來講,自己比較喜歡呢款多D😂🐔骨付雞 ($36)見好多人都叫,所以又跟住叫😂上雞脾時好貼心咁跟埋🍴刀叉,方便食👍雞髀厚肉夠滑,又有汁😋成隻雞脾都好夠味,皮上面有D七味粉,食到底發現仲有D🧄蒜蓉,好食👍🍤天婦羅 ($52)天婦羅一份
最近見好多人去呢間餐廳,話排晒長龍,又話自家製烏冬,

來到餐廳大概係下晝七點鐘,門口已經排左三個人,
等左一陣,店員就開左吧枱比我地坐😏
我自己比較鍾意坐吧枱,可以睇住廚師做野,幾享受😂
再睇左陣,咁叫🍜豆乳魚湯烏冬啦~

🍜豆乳魚湯烏冬 ($52)
豆乳湯幾清,微微嘅豆乳味,
就咁睇點餐紙,以為魚湯係奶白色個D魚湯,
之後睇返menu先知,原來係鰹魚湯😂
可能就係咁,所以豆乳味唔太濃?

兩片鳴門卷有D鞋口😐
不過烏冬幾有驚喜😳
比平時食開嘅烏冬粗身,幾結實,唔易斷👍
淨食烏冬都夠飽😂
豆乳魚湯烏冬
🍜醬油烏冬 ($50)
相比起熱湯烏冬,冷烏冬完全係煙韌彈牙👍
醬油已經好夠味,可以唔洗擠🍋檸檬汁😙
兩款烏冬來講,自己比較喜歡呢款多D😂
醬油烏冬
🐔骨付雞 ($36)
見好多人都叫,所以又跟住叫😂
上雞脾時好貼心咁跟埋🍴刀叉,方便食👍
雞髀厚肉夠滑,又有汁😋

🍤天婦羅 ($52)
天婦羅一份五件一🍆茄子、🍄冬菇、🦐蝦、🐟多春魚同🐟牛鰍魚~
🍄冬菇,大大隻,又厚肉,食落好香冬菇味😋
🦐蝦,上枱個陣嚇一嚇,好大隻,不過其實係炸粉作怪,厚左D😂
天婦羅整體都炸得好香脆,不錯!

🥚天婦羅流心蛋 ($15)
一睇menu,已經想試呢個😏
炸得來,仲要流心,未試過,所以又叫😂
上枱後發現,呢個蛋真係好正🤣
炸皮唔厚,隻蛋幾滑,
重點係,真係流心,呢個要好強調😂
炸蛋會跟埋天婦羅碎,不過我全部倒晒落烏冬度食😙
天婦羅流心蛋
最後兩位埋單共 $220,冇加一服務費👍
不過我係公營醫療機構職員,所以有8折,折後 $176😏
staff好強調,如果想用優惠,要出示職員證,唔好開機構app~

食物幾高質,烏冬真係幾好食!
希望下次來個陣,可以試到柚子烏冬😢
服務就正正常常啦~
2022-06-11
豆乳魚湯烏冬