2019-10-31 1547 瀏覽
與朋友慶祝生日🥳, 因為我地的工作地點好唔同, 所以決定揀係最方便的旺角食飯。由於主角想食大排檔, 我地就揀左妹記。不過因為我地都係當日先決定食呢間, 係無book位的情況下, 我地等左差唔多2個鐘先入到去食😢…… 實在太肚餓了, 我地一入到去就係咁點菜! 4個人眼寬肚窄咁點左5個菜🤪。好在呢度既上菜速度都幾快, 好快我地張枱已經佈滿食物!蠔仔粥 - 4-6位用 ($108)第一條上枱的就係呢個起大碗的蠔仔粥, 好多蠔仔, 好多芥菜粒。粥底唔算綿密, 水份比較多, 所以有點稀。而蠔仔方面就不過不失, 味道正常, 如果多少少鮮味會更好。不得不說個份量真係幾多, 我地每人最少食左兩碗, 但仲未食哂! 食完呢樣, 已經飽左一半。魚香茄子煲 ($78)黎到大排檔就梗係要食佢既鑊氣啦, 魚香茄子煲🍆係必選菜色! 未上枱已經聞到好香, 茄子煮到好軟身, 入哂味。仲要加左少少辣椒去炒, 就更加惹味! 所以呢碟菜好快就已經俾我地清哂🤤咸魚茸飛天通菜 ($68)呢道菜反而有少少失望 因為我期望通菜會更淋身, 更入味。但食落去咸魚味唔夠重, 要用匙羹🥄”不”埋D醬汁先夠味道。妹記小炒皇 ($78)呢個都炒

蠔仔粥 - 4-6位用 ($108)
蠔仔粥

魚香茄子煲 ($78)
魚香茄子煲

咸魚茸飛天通菜 ($68)
咸魚茸飛天通菜

妹記小炒皇 ($78)
妹記小炒皇

呢個都炒得好夠鑊氣, 而我就最中意食入面的腰果, 因為炒完之後都仲係脆卜卜, 好有咬口!

原隻脆皮豬手 ($198)
原隻脆皮豬手

最後一碟上枱的菜色, 份量實在大得驚人(但我地已經半飽😅)。其實賣相好吸引, 外面的皮好脆, 而裡面的肉都嫩滑, 唔會鞋。奈何我地食到最後已經好飽, 剩低果D就打包俾左壽星拎番屋企, 唔好浪費左。
生日
蠔仔粥