2024-04-08 89 瀏覽
29/3/2024📍Dear Coffee & Bakery 👩🏻‍🦰係麵包控 心心念念咗幾年 一直都想嚟試下呢間嘅麵包 呢日終於嚟咗啦!呢間小店位置相當偏僻 係屋邨商場地下 大圍站出咗之後要行15分鐘先到 當日1點幾到唔駛排隊就有位 入面裝修行簡潔文青風 門口都幾靚 可以打下卡⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨玄米綠茶X海鹽奶蓋乳酪 青提冰糖葫蘆夾心bagel ($48)提子同bagel係分開擺嘅 想要同時食到兩樣野就要一啖包一啖提子咁食啦😂提子本身已經好甜 加埋表面嘅麥芽糖就更加甜 而且雪凍咗 係對敏感牙齒嘅大挑戰😂但係就令提子同糖嘅甜味好突出🥯Bagel嘅口感幾好 有咬口 煙韌但係唔會冧入面嘅cream係奶蓋味比茶味重 但兩隻味好夾👍🏻一咬落去就爆晒餡 好好食🤤 食半個都好滿足✨小山園抹茶brulee scone ($45)Scone冇bagel咁驚豔 但都好好食😋茶味好濃 抹茶控會好鍾意 ❤️ 表面有層薄薄嘅焦糖 估唔到同抹茶味都幾夾 Scone整體唔算過乾 入面有少少濕潤 推薦!!但呢個價錢就貴咗少少咯🤏✨果醋豬軟骨溏心蛋茶漬飯 配 深煎焙茶高湯 ($118)雖然食甜野真
29/3/2024
📍Dear Coffee & Bakery
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
但係就令提子同糖嘅甜味好突出
🥯Bagel嘅口感幾好 有咬口 煙韌但係唔會冧

✨小山園抹茶brulee scone ($45)
Scone冇bagel咁驚豔 但都好好食😋
茶味好濃 抹茶控會好鍾意 ❤️
表面有層薄薄嘅焦糖 估唔到同抹茶味都幾夾

✨果醋豬軟骨溏心蛋茶漬飯 配 深煎焙茶高湯 ($118)
雖然食甜野真係好開心😙但食得多都會膩 呢個時候就要食下鹹野啦
呢個豬軟骨味道酸酸哋 好開胃 可惜啲骨位未夠腍 份量都可以接受 有三四舊
上面嘅半熟蛋做得唔錯 仲有溏心效果
本身啲飯已經有少少調味 店員都教我哋可以先試下原味 之後先加湯
呢個湯似係鰹魚湯 比想像中濃味
連埋有調味嘅飯一齊食就比較重口味
成個配搭都唔錯👍🏻

✨Hot latte ($40)
咖啡味好香 飲落唔會苦或者酸 👱‍♂️覺得啱啱好
咖啡雖然有拉花 但係啲奶泡太少
得面頭薄薄一層 無左奶泡同奶一齊飲嘅口感
而且啲奶打得唔夠綿密 有好多氣泡

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗$250 (冇收加一)
雖然係cafe 不過係bagel 做主打 咖啡就麻麻而且位置實在太唔方便 如果唔係都想間唔中去試下佢每個月新嘅menu 嘅pastry 😌

推薦指數🌟:5/5
📍大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖