2023-04-14 2903 瀏覽
Omakase,廚師發板,宜家大行其道。之前曾經有好出名嘅食評家狠批Omakase🤣,阿薯宜家唔敢亦無能力comment啱唔啱,希望遲啲有咁嘅經驗去comment啦…..喺呢日之前梗係要食多啲學多啲野先啦🤪嚟到‘繼’食Omakase,翻查開飯好似食鐵板燒多,不過因為係屋企人請,當然無所謂😂。如無意外,當日食嘅應該係$1580(+10%)p.p.當日真係食到捧住個肚走,相當抵食之選呢🤡。除咗抵食,佢嘅質素都唔錯,我認為熱食比刺身壽司更令人難忘。Straw-smoked 和牛入口即融,油脂豐腴;鹽焗日本石斑,魚質嫩滑,但略嫌有少少鹹;甜品焦糖多士非常邪惡,麵包上有極多牛油同糖,香脆可口,重口味人士必食,驚肥嘅就千祈唔好食😂刺身壽司方面包括日本生蠔🦪、北海道海膽壽司、香箱蟹、拖羅壽司、富山縣白蝦蝦膏櫻花蝦,仲有野生油甘魚、象拔蚌、深海池魚同澳洲黑鮑等等。生蠔🦪雖然唔係好大隻,不過香甜可口,邊邊位好脆;富山縣白蝦蝦膏櫻花蝦好正,口感好粘,非常鮮甜;仲品嘗咗鱈魚白子😆,阿薯第一次食,入口柔軟,而且味道非常濃烈,食完久久口腔都仲有陣餘韻。最尾嘅鯛魚湯也很好呢,夠曬熱鮮味十足,啱晒食完刺身壽司暖返下

生蠔🦪雖然唔係好大隻,不過香甜可口,邊邊位好脆;富山縣白蝦蝦膏櫻花蝦好正,口感好粘,非常鮮甜;仲品嘗咗鱈魚白子😆,阿薯第一次食,入口柔軟,而且味道非常濃烈,食完久久口腔都仲有陣餘韻。最尾嘅鯛魚湯也很好呢,夠曬熱鮮味十足,啱晒食完刺身壽司暖返下。

師傅好健談,每款刺身/壽司/熱食都會解釋清楚;侍應服務有禮。不過刺身數量比我想像中少🤓…..Anyway,正如前所述,阿薯覺得係屬抵食之選,啱初次想試吓嘅朋友仔。店家都有提供$1000以下嘅Omakase,或者可以試吓果種先。阿薯會想回訪,不過下次想試下佢嘅鐵板燒😜,價錢幾百蚊有找,睇落幾吸引。