2019-03-13 767 瀏覽
如果係元朗行去西鐵站基本上都會經過呢間野,以往久唔久都留意到佢今次終於食到🤤一入到去個環境已經加左分,平時泰國餐廳一般都好簡陋好似茶記咁但佢個環境似係d中級餐廳咁幾舒服😚一黎到野食都未叫就送左個泰式鳳爪,對於一個食開譚仔酸辣既人黎講佢都算接受到,小小辣味幾開胃👍🏻首先叫左個細既冬陰公湯,一勺落去就見到一大堆香料月桂葉香茅等等,對於淨係想飲湯既我黎講未必係好事。湯味道都係唔太辣係酸酸地既冬陰公都算幾岩我口味,同埋份量真係幾多呢個細既起碼都有4-5碗同埋有兩隻蝦,係幾抵食🤪跟住就有個帶子青木瓜沙律,青木瓜表現麻麻地泰國食係會好爽口但佢就有淋左些少,味道都係唔太辣就番香港人口味,不過佢就有海量細帶子,我諗加埋起碼有廿粒,叫做回到本啦😌小食就叫左個皮蛋蝦餅,雖然係地道泰國野但唔係間間都搵到,呢到有得食即刻試試佢!味道拍得住係九龍城食過既皮蛋蝦餅,蝦部份依舊彈牙配埋泰式辣醬真係一人一碟都食得哂😍主菜就叫左個炒金邊粉,食過泰國野既人應該都唔會未食過不過我真係未食過咁平咁大個,炒出黎堅係乾身味道適中唔太咸太酸仲有三隻蝦,基本上就係一個你會想食既金邊粉👍🏻最後送左兩舊糕點,紅豆個舊就真係紅豆沙方塊食落
最後送左兩舊糕點,紅豆個舊就真係紅豆沙方塊食落幾沙,芒果都算幾香,送既黎講都挑剔唔到太多🤭
呢餐兩個人食左300拎蚊不過老實講d野大大份最後食唔哂叫少一個都仲得,同埋佢又送頭盤甜品真係一次過滿足你幾個願望,最後去佢個廁所都算乾淨真係算美滿既🥳
泰式鳳爪
正宗泰式冬陰公湯