2020-07-08 1005 瀏覽
BakeHouse啲牛角酥有幾好食好多人都聽到厭,但其實老闆Gregoire Michaud最引以為傲嘅酸種麵包亦好值得推薦。據蘋果報導,佢嘅酸種由佢喺四季酒店開始養殖,以水硂麵粉同提子乾發酵而成,近日好多人介紹嘅葡撻,都係用酸種麵糰造,難怪好食到迷失方向🌠星期日大約早上10點前,幾乎唔需要排隊,等10-15分鐘左右就可以入座。嗌咗杯有原粒龍眼嘅Coffee Tonic,充滿夏日感覺,可能有龍眼香甜,無一般Coffee Tonic嘅酸爽,亦唔係超有氣,不過都好清新。主菜牛角酥、Roasted Mushroom Toast, Bakehouse breakfast,賣相靚係基本,驚喜係每樣嘢都好好食😋 Roasted Mushroom Toast菠菜蘑菇🍄新鮮,菜有菜味、菇有菇香,調味恰到好處,不會搶走麵包的位置。麵包微微酸,好脆,即使上面放咗一堆熱菜,仍然唔會淋晒,佩服。上面嘅蛋🥚唔係流心蛋,不過好滑。Bakehouse breakfast最驚喜係香腸,平時唔鍾意食腸都可以食清,腸衣薄、腸肉肥瘦適中,肉味夠但唔會好肥膩、好咸,真係令我大開眼界。另外,煙肉唔會好肥,仲要脆邊、雞蛋煎得靚,

Roasted  Mushroom  Toast

Bakehouse  breakfast

另外,煙肉唔會好肥,仲要脆邊、雞蛋煎得靚,蛋黃無爛🍳。連烤蘑菇、小蕃茄都選料上乘,配合皇牌麵包…我想像不到更美麗的早晨。
Roasted  Mushroom  Toast
Bakehouse  breakfast