2023-05-27 2944 瀏覽
英國🇬🇧回流香港🇭🇰,首要目標係搵嘢食 #findtoeat 立即要去呢一間位於灣仔嘅高級食府,榮獲米之蓮一星🌟而且比較少見嘅寧波菜 《甬府》甬幫菜乃中國著名菜系之一,以鮮鹹合一為其特色 🫰🏻.門面已經非常有氣派,內裡裝潢設計甚高格調,寧靜舒適嘅環境提升進食嘅心情,服務態度殷勤有禮,係一次極高享受嘅體驗🫰🏻.———————————————————————————.🥢招牌十八斬🦀💬 師傅將來自寧波嘅梭子蟹一共斬十八刀,每件蟹嘅大細係要相若,蟹膏亦要分配平均,食用嘅時侯要淋上寧波老字號樓茂記米醋調配嘅秘製醬汁,果然聞名不如見面,真人齒頰留香,令人回味🫰🏻.🥢意境一口酥🥧💬裝滿崧子、蝦米嘅香酥,在在詩情畫意嘅輕煙意境之中,雖然感覺唔夠滿足,但亦有一種過場嘅作用,期待下一道菜式🫰🏻.🥢生風手撕鰻筒🐍💬點菜嗰陣都想像唔到會係點,端上枱嘅時候,真係唔太估計到一條鰻魚可以變奏出另一個模樣,肉質結實,去咗鰻魚本身嘅皮,非常巧妙同認真,好滿意🫰🏻.🥢生炒辣味土雞🐔💬無點選到招牌脆皮雞,所以揀返一款炒辣雞,係全晚最濃味嘅菜式,夠鑊氣同埋辣得惹火,控火得宜嘅感覺🫰🏻.🥢筍麩菜墨魚🦑炒五花腩💬呢款菜式嘅墨魚🦑
———————————————————————————
🥢招牌十八斬🦀
🥢意境一口酥🥧
🥢生風手撕鰻筒🐍
🥢生炒辣味土雞🐔
🥢筍麩菜墨魚🦑炒五花腩
💬呢款菜式嘅墨魚🦑好厚身,大大件原來係咁腍又彈牙,配埋豬腩肉嘅油香,到而家仲有回味嘅感覺,讓人印象深刻🫰🏻
🥢甬府捨得🥬
💬斷捨離嘅心態,小唐菜要捨得去走比較老嘅部分,只保留最嫩最柔軟,用高湯浸溫泉咁和暖上碟,真係嘅矜貴又珍重🫰🏻
🥢黃魚泡飯🐟🍚
💬濃郁嘅魚湯,配有炸米、菜絲,在現場逐碗端上,感覺到真心在味蕾上爆發,吞下去有有暖在胃嘅滿足感🫰🏻
🥢沙蒜豆麪🍜
💬呢一碗係其中之一最有驚喜,係非常出色,沙蒜唔係蒜,學名「海葵」,棲息在海底下吞食泥沙,從中吸取營養物質,故全身都係泥沙,呈青黃色,外形像蒜頭🧄。豆麪係綠豆粉絲,拼埋一齊烹製有一種微妙嘅感覺, 美味而且豐富,極度出色🫰🏻
🥢寧波湯圓🍡
💬皮薄餡靚,果然與別不同,真心唔係講笑,第二度完全無可能會食到咁薄嘅外皮又唔會穿,不過用水盛載原因係唔想甜味掩蓋咗,略懂一二🫰🏻