2024-01-13 122 瀏覽
今日去咗紅磡搵朋友,夜晚嚟到呢間茶記食dinner。是日晚餐我成六款選擇,可以自由搭配,亦有其他set揀,出邊比較少見。第一款可以揀豆豉/菜遠/涼瓜配牛肉/肉片/排骨配白飯/炒河/炒麵。我哋要咗涼瓜排骨炒河。涼瓜同排骨嘅份量比想像之中多。涼瓜苦苦地,排骨幾嫩,煮得夠淋身。炒河好掛汁,惹味又唔會口渴,整體搭配好match,而且都只不過要$68,連埋餐湯再加嘢飲。好抵食。第二個要咗福建炒飯,好耐冇食啦。炒飯炒至粒粒分明,蛋香味好出,有驚喜。上面嘅配料舖到好滿,樣樣有齊,有咬口,可以按照個人喜好選擇撈幾多飯變濕飯,唔夠飽仲可以加飯,正。最後要埋清炒菜心,夠新鮮而且幾爽。湯都唔錯,有羅宋湯同粉葛豬骨湯,一中一西,又熱又夠味。