2017-06-28 2182 瀏覽
最近聽朋友介紹有一間專食牛肉平靚正嘅火鍋,叫做616, 一直都冇機會試 最近發現佢原來都幾多間分店 ,今日終於有機會去到大埔翠怡花園嘅分店試下佢嘅牛肉。淨係睇佢嘅門面都算幾光鮮, 門口仲擺放咗幾張凳仔畀人哋排隊之用。 可能因為我今日早嚟,所以唔需要等位就有可入座。而我最欣賞佢哋入面嘅牆壁佈置, 全部都係模擬喺街市見到嘅牛肉檔, 令到我哋好似置身於街市一樣,我相信呢個亦係店主想表達嘅嘢,表達出新鮮牛肉立即上枱食嘅感覺。以佢哋嘅點餐menu 非常現代化 竟然係用ipad來點菜,估唔到一間小小嘅火鍋店已經咁別有用心 ,只要喺ipad上點算想食嘅 配料佢就會自動送到。而呢間餐廳嘅另一大賣點,就係餐廳會比一個小型漏斗放於枱上, 客人於點選後會開始計時 !如果20分鐘內去了未能送到桌上, 餐廳會免費送給客人遲送上的配料, 作為食客嘅我當然唔希望啲嘢好遲先嚟, 結果啲配料五分鐘左右就到齊,非常快捷!湯底方面我點算咗清湯牛骨湯底 店員話係用牛骨熬製八小時,入面有蘿蔔同粟米, 算係幾清甜,牛骨已經煲到好冧。首送上嚟嘅牛肉係我哋點既封門柳, 聽講係屬於牛嘅橫隔膜附近嘅肌肉 所以食落口感有彈性, 而且係非常

封門柳

首送上嚟嘅牛肉係我哋點既封門柳, 聽講係屬於牛嘅橫隔膜附近嘅肌肉 所以食落口感有彈性, 而且係非常重嘅牛味, 能夠食出牛肉嘅鮮甜味

店員免費送上佢地既秘制冰鎮醬汁,用黎點牛肉更帶出牛肉甜甜,醬汁有少少微辣,啱晒我呢啲鐘意食辣既人

尾龍

尾龍,係店員推介之一,油花較少,但肉味香濃,滾8秒就食得,食落口滿口牛味, 我仲以金桔仔加佢哋嘅秘製牛肉汁黎點呢個肉,食落更好味

牛心錠,係連住牛心血管附近既牛肉,成碟都係雪白顏色,係極罕有嘅牛肉部位, 枱上面有張紙教路, 輕輕拖13秒就食得,食落口感唔似牛肉,係超爽脆有咬口 , 爽口程度真係爆燈 ,而回甘有牛味, 好過癮
匙柄

匙柄, 介紹話係牛朴肉下放嘅一條肩胛肉條,佢會有一條明顯既肉筋。 介紹話呢款 牛肉滾六秒就食得,食落口感嫩滑,感覺有點似升級版既滑牛

油麥菜嘅擺碟有啲似藝術品, 令人睇見到唔想拆散佢

皇帝菜成盆盆栽咁,真係見到都唔忍心將佢放入湯底,不得不讚皇帝菜好新鮮翠綠!

最後同太太埋單都係350蚊左右 對我嚟講呢個價錢食到啲咁靚嘅牛真係物超所值,可以講係蔗渣既價錢燒鵝既味道, 下次會再來試埋佢哋其他部位牛肉。
2017-06-26
封門柳