2024-03-04 444 瀏覽
每次行過大圍火車站出口,都見到呢度好多人排隊食嘢,今日我哋就揀左間平靚正越南餐廳食晚飯。餐廳已坐滿人,打開餐牌有好多嘢食,好吸引。最後我哋就叫左個小食拼盤、飯、湯河同兩杯特飲。河內小食拼盤:賣相豐富,有5款小食。雞翼炸得夠香口,係香茅味道。炸春卷剛炸起,熱辣辣,咬落夠脆,配料滿晒。蝦餅彈牙,扎肉都幾好食。米紙卷包得夠扎實,配料好爆,仲有隻鮮蝦,呢個就最爽最清新,幾好。河內特色綜合河粉:份量多,牛肉湯底正宗,牛骨味重,唔油。生牛肉同牛腩片有牛味,扎肉同雞絲吸左湯汁夠晒味道。香葉卷外皮係紫菜,估唔到浸左湯都咁好食,裡配配料又夠味,整體唔錯。越式咖喱牛腩飯:老公鐘意越式咖喱,因為佢唔會太多香料,蓋過咖喱味道,另外仲有椰奶香。牛腩同牛筋炆得夠淋,幾入味,配飯食就最更加原汁原味。飲品:我就叫左椰果椰汁西米露,椰果同西米露都幾多,椰果爽口,西米露就煙韌,好香椰汁味,甜度剛好。老公就叫左椰汁紅豆冰,紅豆冰口感軟綿,同樣重椰汁味唔太甜,幾好飲。

2024-03-02