餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

2017-05-22 170 瀏覽
家住元朗,之前行經哩間店其實都唔太起眼,一來鋪面比較細,二來地下擺左壽司凍櫃以為淨係做外賣生意,不過今次食完之後真係好有驚喜😋😋一入到去,店員就好欣勤咁叫我地上樓上坐。真係唔黎都唔知到原來有上層😂上層大約有十張枱,都坐到三、四十人嫁。午餐都有唔少選擇,而且價錢大眾化,著校服既學生仲免費送汽水😆 午餐仲有三文魚麵豉湯、前菜同雪米糍添!我既午餐就揀左火灸海膽三文魚丼…壽司飯上面鋪滿好多燒過既海膽,雖然size唔太大,但勝在幾新鮮!仲有一隻鮮甜甜蝦、青瓜粒、甜蛋粒同埋好多三文魚子!!真係夠哂足料嫁。而且價錢又唔貴,會回頭既機會好高😋原條燒鰻魚…哩個必點!大大條既燒鰻魚望落已經好吸引,食落仲啖啖肉。雖然有少少幼骨,但絕對可以吞埋落肚而唔插口嫁!最正就係帶韌勁既鰻魚皮,尾部仲燒到微脆,好正好正挪威三文魚刺身,挪威三文魚腩刺身…兩款都好厚切,三文魚腩既質感比三文魚爽口,亦夠哂新鮮肥美燒牛舌…估唔到有六大塊咁多😍 質感爽口得黎又帶點嫩嫩既口感!又唔會太乾太韌,簡單灑上胡椒鹽再燒已經好好味喇。牛肉他他壽司…第一次食牛肉壽司,估唔到都幾好味,有d似食緊牛肉飯,但就冇牛肉飯咁咁多額外既調味醬汁,係食到最原

牛肉他他壽司…第一次食牛肉壽司,估唔到都幾好味,有d似食緊牛肉飯,但就冇牛肉飯咁咁多額外既調味醬汁,係食到最原始既牛肉味
前菜
三文魚豆腐麵豉湯