2017-12-19 311 瀏覽
收工等哩主子出銅鑼灣買聖誕裝飾用品,之前同事推介過恩平道一間樓上餐廳食意大利菜好食~Lo spozio~價錢非常平民化及食物高質素,黎開銅鑼灣可以試埋,就係銅鑼灣地鐵站F出口,行五分鐘就到達非常方便,門口好有聖誕氣氛,已經有一棵聖誕樹糸到餐廳面積吾算大,有開放式廚房配合節奏嘅音樂,令人覺得好輕鬆,我地叫左每人一個套餐($188),是日餐湯係番茄湯,熱辣辣蕃茄味濃郁又唔覺得好酸,味道得易,飲完全身即刻暖粒粒頭盤系巴馬沙律,有粟米、車厘茄、非常健康嘅藜麥同埋沙律菜,巴馬火腿,味道淸甜,咸香,好有層次味!另一個係白酒煮蜆,好香白酒味,蜆冇沙,仲有好香嘅牛油味,仲食到蜆肉嘅鮮甜,食到主菜,紅菜頭意大利飯creamy beetroot risotto,意大利飯顏色好特別,同出邊食開吾同,意大利飯食到紅菜頭嘅甜味,出奇地,冇諗過食到啖啖嘅芝士味,十分驚喜。質感非常有咬口,入口好滑又厚稠,質感適中,而且蘆筍非常粗大很爽口,蘆筍味道非常濃郁同意大利飯非常配合。主菜二號,三文魚意粉,意粉彈牙,有咀嚼感,正,意粉微辣加蒜蓉香味,配合粒粒煎香既三文魚,仲食到好香嘅三文魚油既香,好好味丶到甜品時間,一直期待,
蕃茄湯

白酒煮蜆
三文魚意粉
甜品時間,一直期待,因為朋友推介e度既Tiramisu ,
Tiramisu
Tiramisu打得好軟滑,甜味適中,食到淡淡冧洒及咖啡味道,餅底好濕潤,相對來講口腔內的可可粉唔會(軸)身喉嚨,食完覺得好漏,極力推介之一甜品
2017-12-11
蕃茄湯