2017-12-17 179 瀏覽
今日黎既餐廳係荃灣愉景新城入面既地鋪。作為牛魔王中既一員,呢間係我極度推薦既一間西餐廳先講環境,鋪頭內部裝修簡樸舒適,位置同位置距離闊,坐得非常舒適,配合木製桌子加少少少古典裝潢,為整個氣氛提升不少。而因為今日係星期日加上各間服裝品牌大減價推廣,商場人非常多,但我們避開了食晚飯既高峰時間所以不用排隊就能入座。雖然今晚坐既係Bar枱位置,但枱底有掛勾掛書包行李,十分貼心亦坐得相當舒適。再講飲品,一坐下來,第一樣見到的就係一瓶浸住香草既水,每一桌都有一瓶,飲落清清甜甜,相當開胃。由於我們order的都不是dinner set所以要每人另外加$38先會配沙律/湯 &飲品。今日餐湯是意大利雜菜湯,湯料裝滿一整碗,味度十分不錯,咸淡得宜。 而我地點既飲品係凍朱古力及玫瑰花茶,兩杯都在水準之中,無可挑剔。他們亦有餐前麵包,配上特製醬不得了😍(但係因為太肚餓 忘記了影相到上主菜才記得)到主菜方面,今日所點既係炭燒美國肉眼牛排(5成熟)配薯蓉,一如過往,肉質鮮嫩多汁,根本不需沾醬就已經非常好食,而且經過炭燒的牛排,炭火味道加上外脆內軟再配上綿綿既薯蓉,根本是一絕,所以呢個菜係我每次黎到必食之選。另外就

到上主菜才記得)
薄荷葉水

接骨木玫瑰花茶

炭燒肉眼牛扒(12oz)

另外就是羊肉漢堡,今次第一次試羊肉漢堡(以前都食牛肉),竟然亦驚為天人。羊肉味道透過肉汁流入麵包同其他配料當中,加上羊肉漢堡排亦處理得相當好,有很多外面的羊肉漢堡多數比較乾,但是這個鮮嫩多汁,不會太騷。加上味道適宜的酸瓜,更是值得鼓掌。值得一讚的是它的拌菜是洋蔥圈並非薯條,感覺無咁heavy

羊肉漢堡

然後,店內員工亦不算少,基本上一招手,員工馬上就到。態度亦十分親切、耐心,值得一贊。

最後,當我地準備走時,我地記起呢間鋪頭有舉行積分活動,每100元有1個印仔。我地囉返以前張卡換左個朱古力蛋糕甜品黎食。結果發現,呢間鋪頭不止主菜好食,甜品亦不相上下,朱古力濃度高,蛋糕甜度適中,擺盆亦為高當,為整餐晚飯錦上添花。

黑白巧克力蛋糕配hazelnut

最後埋單$500多,對於普通晚餐來說是有點貴 不過食物質素搭救
同埋因為我們沒有選dinner set所以會偏貴。他們的dinner set都是$110-$130,正常西餐晚餐價錢。

我極度推薦呢間餐廳!是來荃灣食飯的上上之選!

2017-12-17
接骨木玫瑰花茶
炭燒肉眼牛扒(12oz)
黑白巧克力蛋糕配hazelnut
  • 炭燒肉眼牛扒