2019-05-22 563 瀏覽
威靈頓牛扒喺外國就食過喺香港就真係冇乜點食過因為價錢普遍都比較貴 之前有朋友介紹個係新蒲崗一間食威靈頓牛扒幾抵食嘅餐廳 今日終於有機會嚟食餐廳嘅裝修雅緻,坐得好舒服 餐湯係蘑菇湯,飲落去有咁我去非常濃郁嘅蘑菇味, 飲得出係新鮮整出嚟嘅 餐包有提子乾係入面,有陣果香味, 唔點湯就咁食都好好食香辣雞翼配薯條雞翼層皮係有炸過嘅口感,食落首先係好香嘅椒鹽味跟住先慢慢散發啲辣味出嚟, 幾有層次感薯條啱啱炸起好夠熱,外脆內軟,好有口感 主菜係威靈頓牛柳上先 一切開外層塊酥皮及聞到好香嘅牛肉味,酥皮好香牛油味, 牛柳亦好鮮嫩有松露香,點埋紅酒汁食簡直一流 我想講下佢係佢做配菜嘅薯蓉係用新鮮薯仔蘑嘅薯仔味特別香,好好食龍蝦忌廉汁海鮮意大利飯個味道好rich, 隻蝦好大隻好香蝦膏味,我估係煎嘅過程都有落咗白酒,個risotto啲飯粒唔會話太硬, 好啱我口味,佢啲risotto比出面一般平時食嗰啲呢係大粒啲 所以會特別有口感

餐廳嘅裝修雅緻,坐得好舒服

忌廉蘑菇湯

餐包有提子乾
係入面,有陣果香味, 唔點湯就咁食都好好食

香辣雞翼配薯條

薯條啱啱炸起好夠熱,外脆內軟,好有口感

主菜係威靈頓牛柳上先
威靈頓牛扒