餐廳: 南海一號
資訊:

2K
2014-03-31 13114 瀏覽
好耐無黎食喇,咁都訂到我最喜歡張枱,係最入既一張,遠離酒吧同入口,夠靜又坐得舒服。今晚天氣非常好,維港夜景盡收眼底,真係好靚 ﹗一陣仲可以睇埋維港既幻彩詠香江添呢。 今晚八人飯局,諗左好耐決定叫個六人餐再散叫幾碟小菜啦,因為個六人餐有南海一號既招牌菜金榜大蝦同貴妃湯飯囉 ﹗最低消費每位 HKD500,所以仲有空間叫多幾個送。炸蝦片,似薯片囉,味道一般。燒腩仔,不過不失,合格。肥瘦適中,肉質軟墊帶咸香,幾好味 ﹗層皮都脆既,但口感假左啲,一咬就碎,似係翻煎或翻燒過,青葵陳醋雲耳,有陣清香青葵味好醒神。雲耳爽口,辣辣地又酸酸地好開胃。南海 XO 醬鴨舌,一直都以為係麻辣鴨舌,所以感到奇怪點解半點麻辣味道都無呢?原來只係辣 XO 醬,味道只屬微辣,鴨舌肉質滑溜又彈牙,滷水入味帶點清香,好味呢 ﹗椒鹽龍鬚,椒鹽?依個真係無味喎,又食唔到魷魚味,可唔可以比個喼汁我點呢?口感就幾好既,外層鬆脆,魷魚鬚嚥嚥靭靭。燉響螺雞湯,超級香濃呀 ﹗好味到不得了 ﹗未放上枱,響螺味已經撲面而黎喇 ﹗飲落又膠又濃,熱辣辣大啖大啖咁飲,實在停不了 ﹗但每人只得一碗乍 ﹗金榜大蝦,招牌名菜,一定要食 ﹗自家得奬金榜汁,香滑甜美帶微辣,唔好話淨係攞黎配蝦,其實撈飯撈麵配海鮮都一樣咁正 ﹗大蝦炸到香脆非常,蝦肉爽滑彈甜,無得頂呀 ﹗色香味美齊晒 ﹗金榜汁配炸曼頭份外精采,甜甜地既曼頭配上香滑又辣辣地既金榜汁,味道突出,好正喎 ﹗天麻魚皇,斑球肉好有味道,魚味濃,海魚同養魚真係天壤之別 ﹗質感滑彈而結實,配上蠔汁非常鮮味 ﹗有幾位朋友仔唔食魚,真係唔識貨,好好味架。下面仲有超白滑豆腐底,同樣好食。水煮特級肥牛,雖然顏色紅成咁,不過只屬微辣,又唔麻喎,我覺得辣中帶酸甜味添呢,原來加左酸蘿蔔。味道一般,牛肉都好腍唔會靭,但無驚喜,份量又少,又無薯粉或大豆芽底,好采唔係個個都食啫。美極煎黑豚,肉質軟棉帶肉汁,豬肉味香而濃,簡單既烹調,但非常好味 ﹗海鮮醬、京蔥、青瓜條,一見到就知片皮鴨就到喇 ﹗記得要訂先有得食架 ﹗原來只得一食,仲諗住起碼有兩味架麻 ﹗依家得一食咪好浪費,片完仲有好多
肉架喎 ﹗攞黎煲湯、炒飯、整生菜包都好麻。片皮鴨,南海係皮連肉一齊片架,片完都唔見得有幾多乍喎,不過每人都應該可以分到兩至三件既。由樓面姐姐負責片,我硬係覺得唔係由廚師操刀點都差?囉 ﹗食落鴨肉鴨皮還可以啦,味道唔係特別出眾,而且肉汁欠奉,所以有點 dry dry 地。不過大致上都滿意既,用薄餅卷住兩片鴨加青瓜條再加海鮮醬同吃,都十分冶味 ﹗好滿足。上湯浸腐竹銀杏涼瓜,唔知涼瓜係咩品種呢,從未見過可以片到咁薄,最初都估唔到係咩黎架,要放到入口先知係涼瓜乍。味道帶甘而不苦,令人越食越想食,夠晒諗又索夠上浸,好食。炸乳鴿,炸得金黃香脆,米芝連即係米芝連。肉嫩汁多,香氣撲鼻 ﹗不油又不膩,一舊未食完已經想食第二舊喇 ﹗我當然唔客氣啦,哈哈。個個都唔食頭唔食頸,咁又益左我喇 ﹗一野咬落個鴿腦度,裡面濕潤軟棉而甘香,其實鴿腦味道同質感跟鵝肝差不多啫。龍蝦湯泡貴妃飯,又一味招牌名菜,限量每人一碗架乍 ﹗米係炸過架喎,口感似米通卜卜脆好過癮 ﹗龍蝦湯香而不濁,清得黎帶點忌廉味道。燈影煎堆,同事見到隔離有煎堆,自己又想食囉。無問題,齊齊試試啦。即叫即炸熱辣辣,外層舖滿芝麻,十分香脆,咬落嚥嚥??,口感一流 ﹗但係味道偏淡,再甜少少會好味啲。蝦片、燒腩仔、陳醋雲耳、椒鹽龍鬚、南海 XO 醬鴨舌、天麻魚皇、龍蝦湯泡貴妃飯、美極煎黑豚、水煮特級肥牛、上湯腐竹浸涼瓜、金榜煮大蝦、片版鴨、燈影煎堆 ﹗我地都唔係食好多野啫 ﹗

椒鹽龍鬚
炸蝦片