2009-09-27 23 瀏覽
男友仔屋企人見我甚少去屯門飲茶, 所以特意帶我黎名人飯堂一試.十二點多黎到等位, 未算最多人既時間, 但都幾亂, 雖然話係攞飛等位, 其實攞左飛後都無地方企, 大家都見天氣熱塞左係酒樓入面, 地方已經細, 大家企晒係度已經無地方行了. 幸好只等了十幾分鐘就有位了. 一坐低, 原來係搭枱, 不過都無所謂, 有個伯伯無拎飛就埋黎擺位, 最後伙計都搞惦, 另一邊既食客先有位坐....先睇睇點心紙, 揀了幾款點心. 等位時已見到其他食客枱上的豉汁蒸鱔飯好吸引. 所以我地都唔執輸 另外再點了燒鵝燒肉飯同蓮藕餅.點心類:雞扎 - 足抖唔錯, 好新鮮, 熱辣辣.山竹牛肉 - 牛肉球幾大粒, 因為我唔太好, 所以無試豬腳彊 - 有D豬腳未入味, 因為攞點心時已見有D豬腳係岩岩放入去, 連色都未變. 只係伙計將佢再撈一撈令佢變色. 彊幾辣, 旦好硬, 雞蛋應該浸左好耐, 硬到幾乎咬唔入. 連旦黃都變左黑色.廚房類:燒鵝燒肉飯 - 燒鵝較肥, 但肉幾淋. 燒肉皮脆肉嫩蓮藕餅 - 份量好多, 且好大塊, 幾乎食一塊已經飽了. 爽口得黎淋淋地. 好香口. 男友仔話, 呢個蓮藕餅隔夜都一樣好味豉汁蒸鱔飯 - 份

另外再點了燒鵝燒肉飯同蓮藕餅.

點心類:
雞扎 - 足抖唔錯, 好新鮮, 熱辣辣.
山竹牛肉 - 牛肉球幾大粒, 因為我唔太好, 所以無試

廚房類:
燒鵝燒肉飯 - 燒鵝較肥, 但肉幾淋. 燒肉皮脆肉嫩

豉汁蒸鱔飯 - 份量又係好多, 咪以為佢午市會求其D, 估唔到誠意十足. 撈飯一流!

個人認為點心類一般, 但廚房類係唔錯! 有機會可以一試晚飯! 仲有係, 幾抵食的茶樓!!

PS: 差不多尾聲時, 發現牆上有大曱甴, 好驚.....
蓮藕餅
燒鵝燒肉飯