2024-03-30 218 瀏覽
海灣茶居並不是傳統大酒樓, 但環境算是舒適寬敞嘅小茶居, 服務員姐姐亦禮貌招呼.我哋叫咗飲茶必食嘅蝦餃, 燒賣和叉燒包. 蝦餃皮薄薄, 蝦肉新鮮彈牙,. 燒賣豬肉, 鬆軟多汁, 蝦肉爽口彈牙, 叉燒包軟熟, 叉燒餡肥瘦適中, 好味!👍我哋亦叫咗碗柴魚花生粥,煎蘿蔔糕, 鮮蝦腸粉,豉汁釀茄子🍆,時菜鯪魚球🐟,馬拉糕和薑汁雞包仔. 柴魚花生粥係非常傳統嘅港式粥, 不多酒樓供應. 粥底綿密鮮甜, 花生軟糯, 柴魚味道鹹香可口.蘿蔔糕 煎得金黃脆皮, 外脆內嫩, 食到絲絲蘿蔔, 口感十足, 蘸少少甜辣醬更惹味.鮮蝦腸粉, 蝦肉彈牙爽口,  腸粉皮嫩滑有好重米味.正!😍豉汁釀茄子🍆, 茄子好腍滑, 鯪魚肉新鮮彈牙, 魚肉飽滿啖啖肉, 食到淡淡嘅蝦米味和果皮味, 加上惹味玻璃豆豉芡汁, 添加層次感和滋味.😌時菜鯪魚肉, 啖啖新鮮鯪魚肉, 加上蝦米和果皮, 口感豐富好味.馬拉糕軟熟,  鬆軟,  富蛋香, 吃下去不黏牙且不太甜.  薑汁雞包仔,  雞包混合薑絲,  薑汁味香濃, 麵包亦軟滑, 味道一流真係值得推薦海灣茶居, 價錢好合理, 依家不收茶錢, 下午茶任選兩款點心, 只收$38。真抵食!👍

鮮蝦腸粉, 蝦肉彈牙爽口,  腸粉皮嫩滑有好重米味.正!😍

柴魚花生粥
豉汁釀茄子
時菜鯪魚球
叉燒包, 蝦餃, 燒賣
馬拉糕
  • 蝦餃,燒賣,叉燒包,豉汁 釀茄子,蘿蔔糕,柴魚花生粥, 是菜鯪魚球