平時我都好鍾意喺工廈度搵食,估唔到觀塘區工廈都有間咁浪漫嘅法國菜餐廳😋今次睇到IG同openrice介紹,嚟到Le Monde 呢間隱藏喺觀塘區工廈嘅法國菜餐廳,唔單止環境有格調,而且啱晒靜靜咁同朋友傾計chill下,因為座位隔得比較開,唔擔心隔離位聽到我地傾緊啲咩🤫主菜未上枱之前,一開始已經會有餐包送上,餐包唔會太硬,外脆內軟😝夜晚想食多少少菜,所以叫咗個沙律🥗以前喺其他餐廳食過嘅慢煮雞肉都比較「鞋口」,但係呢道慢煮雞肉食落好嫩滑,配上酸酸地嘅自家製沙律醬都幾開胃,而且份量都幾多下!本人係超級芝士控,見到餐牌上有芝士嘅菜式即刻二話不說就order咗!平時中式雲吞就見得多,呢款意大利雲吞裏面夾住芝士做餡料,🧀鹹香嘅芝士味配合酸酸甜甜嘅番茄醬🥫,食得多都唔會覺得油膩~呢道菜好有驚喜,牛臉頰肉以慢煮方式製作,燉得好軟稔,加上紅酒汁夠入味,將佢厚切食落啖啖肉,啱晒食肉獸!配菜包括薯蓉、煙肉、蘑菇同蒜頭,超滿足!😆

慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬

番茄芝士意大利雲吞