2018-10-21 438 瀏覽
收工正喺度諗緊食咩好,朋友忽然一句:食辣野!於是就醒起mega box有間新新地嘅川菜,決定去果度試下啦呢間漁牧位於13樓,門口好大,好似平時去開嘅大酒樓咁首先叫咗兩款前菜,比起出面餐廳都相當大碟青瓜雲耳酸酸地嘅味道原來係來自梅汁,食落好清新!牛腱麻辣得過癮但唔會太咸,青瓜好爽脆,食唔停口,兩款前菜都不錯指青瓜拌梅汁雲耳香辣牛腱跟住叫咗幾款主菜,份量都幾多,真係食餸都飽呀首先黎隻乳豬,兩個人食有點多呀!佢配咗三隻醬,分別係抹茶芥末、傳統乳豬醬以及秘製醬,相當豐富個人偏好抹茶醬多啲,因爲帶微辣的秘製醬感覺遮蓋咗乳豬的味道。而乳豬每一塊都相當之厚肉,底下仲有糯米飯一齊食,食落有層次感,但如果乳豬再熱啲會更好1/4 漁牧混豬跟住係傳統菜式蟹肉炒鮮奶,呢一度菜令友人食到停唔到口原因係牛奶好嫩滑而且配上鮮甜的蟹肉,加上呢味菜本來就唔太濃味,所以就算齋食都唔怕膩!大良松子仁鮮蟹肉炒牛奶黎到最傳統的川菜,水煮牛肉。一上臺見到頗紅的一道菜以為好辣,但食落又未至於好辣的程度,但對於唔食得辣嘅人應該都未必接受到。水煮牛十分足料,除咗佈滿辣椒、香料等調味料之外,仲有大量芽菜,青瓜以及薯粉。而牛肉份量亦不少,

呢間漁牧位於13樓,門口好大,好似平時去開嘅大酒樓

首先叫咗兩款前菜,比起出面餐廳都相當大碟

拍青瓜拌梅汁雲耳

指青瓜拌梅汁雲耳

香辣牛腱

跟住叫咗幾款主菜,份量都幾多,真係食餸都飽呀

首先黎隻乳豬,兩個人食有點多呀!

漁牧混豬

1/4 漁牧混豬

跟住係傳統菜式蟹肉炒鮮奶,呢一度菜令友人食到停唔到口

大良松子仁鮮蟹肉炒牛奶

黎到最傳統的川菜,水煮牛肉。一上臺見到頗紅的一道菜以為好辣,但食落又未至於好辣的程度,但對於唔食得辣嘅人應該都未必接受到。水煮牛十分足料,除咗佈滿辣椒、香料等調味料之外,仲有大量芽菜,青瓜以及薯粉。而牛肉份量亦不少,口感軟熟而且浸咗湯底之後更惹味

四川水煮牛肉

之後叫咗一碟菜清下味蕾,簡單蒜炒已覺好足夠

蒜茸時蔬

蒜茸時蔬:芥蘭

最後經店員推介下叫咗一籠大餃子,果然係十分之大,有一半手掌咁大隻
入面配料豐富,仲有肉汁流出黎,好似食緊小籠包咁!

東北蒸大隻餃子

一開始我地叫咗兩杯cocktail,都有點驚訝中式餐廳會有西式飲品而且種類亦唔少,有興趣的朋友可以試下!

呢款名為綠魔嘅cocktail其實係哈蜜瓜味,入口清新而且冇藥水味,同埋幾乎唔覺有酒精,適合酒量淺嘅人

綠魔

而另一杯叫沙溝桃嘅cocktail就係芒果加桃,呢一款就相對甜啲濃味啲,有少少似飲緊芒果汁咁,但一樣都係飲唔到酒精,十分易入口

沙溝桃

整體而言,餐廳環境舒適闊落,食物質素亦不錯,但食物若可以再熱啲會更好。

另外有一點留意水是要收費的,但是要同職員確認一下,因為用餐時有的職員話要收費,有的就話唔需要。
2018-10-18
拍青瓜拌梅汁雲耳