2021-02-26 1507 瀏覽
印象中從沒來過北帝街搵食,其實嚟土瓜灣也少之又少。這晚就應友人邀約,嚟北帝街呢間主打川滬菜嘅食肆吃頓新春開年飯。餐廳嘅門面幾有格調,以啡木色系為主,裝修簡約樸實,門外設有三檯戶外座位。至於店內環境亦不俗,設計以紅色和黑色為主調,地方寬敞四正,完全沒有侷促感。聽服務員講,餐廳另設有廳房,可用作生日派對或家庭聚餐等私人宴會。我哋點左上海小籠包、醃篤鮮、兩個小菜、肉絲兩面黃同兩款甜品。上海小籠包 ($45)  賣相唔錯,外皮薄而不破,每一隻都玲瓏剔透,入面嘅肉餡相當飽滿,咬開更是汁濃肉香,有驚喜。醃篤鮮 ($48)  嘅湯頭非常鮮美,集鹹肉與鮮豬肉的精華,加上爽脆清香的竹筍、百葉結、冬菇、小棠菜等,多種風味共冶一盅,入口鹹香味鮮。小菜揀左原條糖醋魚 ($208)  同 黃金蝦球,糖醋魚選用了原條鱸魚製作,魚身炸得很香口,脆而不老,魚肉雪白嫩滑,美味非常。配料有菠蘿、椰果、青椒、松子仁等,色彩繽紛,再加埋個酸酸甜甜嘅糖醋汁,份外惹味,令人胃口大增。一向對鹹蛋黃嘅菜式都特別鍾情,呢碟黃金蝦球 ($168)  當然亦唔例外。蝦球好新鮮,大隻又飽滿,爽脆彈牙,入口帶鹹蛋黃香氣,食完隔左一陣口腔仍然有
我哋點左上海小籠包、醃篤鮮、兩個小菜、肉絲兩面黃同兩款甜品
一向對鹹蛋黃嘅菜式都特別鍾情,呢碟黃金蝦球 ($168)  當然亦唔例外。蝦球好新鮮,大隻又飽滿,爽脆彈牙,入口帶鹹蛋黃香氣,食完隔左一陣口腔仍然有陣鹹香回甘嘅感覺,好惹味。
肉絲兩面黃 ($80)  味道亦十分討好,麵條炸得頗有水準,做到外面脆、中間帶點軟身,入口不油不膩。芡汁調校得恰到好處,肉絲軟熟又唔嚡口,加上冬菇絲、芽菜、韭黃等一起吃,倍添滋味。
甜品點左高力豆沙 ($58) 同 薑茶湯丸,高力豆沙即點即炸,外皮微脆,蛋白鬆軟有彈性。入面嘅豆沙,甜而不膩。
適逢這晚係元宵,當然要吃碗薑茶湯丸 ($35)  應下節。湯丸大大粒、外皮夠透薄又夠煙韌,最正就入面嘅芝麻餡有流心效果,咬下去時感覺非常澎湃,加上薑茶辣勁十足,為這頓晚飯完美作結!