2024-03-12 76 瀏覽
今日去咗依間喺大埔屹立多年嘅雞煲火鍋店食飯,喺門口已經聞到好濃烈嘅雞煲香味,入到去,鋪面雖然唔算好大,但係差唔多八成坐滿,成個場都好熱鬧。我哋點香濃沙嗲雞煲,雞煲好快就到咗,炒得好香,香濃嘅沙嗲汁圍住啲雞件,佢一滾就可以食。當然其實佢嘅涼拌都做得好出色,雞煲未到之前可以食住涼拌等待。雞件每一舊都好大嚿多肉,咬落去全部都比沙嗲汁包圍住,味道好豐富,又惹味。肉質方面,雞肉都尚算嫩滑,唔會因為醃料醃過龍而嚡口。而且我最喜歡嘅係佢啲雞唔會好肥,唔會話食落去啲雞皮勁厚,每一啖都食到雞肉嘅嫩滑口感。順帶一提,我十分之喜歡佢哋嘅洋蔥,浸住雞汁浸到腍晒,好入味,甜甜地,打邊爐嘅時候仲可以再嗌洋蔥肉encore!兩個人有半隻雞,好快食完之後就可以叫佢嘅火鍋配料,有肥牛、滑牛、豬腩片等,一般肉類都尚算齊。丸類都好豐富,最鍾意食佢哋嘅花枝丸同埋蟹籽包心丸,加埋沙嗲雞汁一齊食,不知不覺就會食咗好多粒,蔬菜方面,有成十幾款,娃娃菜油麥菜同埋生菜呢啲一定有,仲有芋絲、烏冬、公仔麵,連紅薯粉都有,食雞煲一定要落紅薯粉先入味。佢個飲品櫃都好齊,除咗一般嘅汽水之外,仲有好多茶可以選擇,有糖同埋無糖嘅茶都好多有得你揀,有

今日去咗依間喺大埔屹立多年嘅雞煲火鍋店食飯,喺門口已經聞到好濃烈嘅雞煲香味,入到去,鋪面雖然唔算好大,但係差唔多八成坐滿,成個場都好熱鬧。我哋點香濃沙嗲雞煲雞煲好快就到咗,炒得好香,香濃嘅沙嗲汁圍住啲雞件,佢一滾就可以食。當然其實佢嘅涼拌都做得好出色,雞煲未到
之前可以食住涼拌等待。
順帶一提,我十分之喜歡佢哋嘅洋蔥,浸住雞汁浸到腍晒,好入味,甜甜地,打邊爐嘅時候仲可以再嗌洋蔥肉encore!兩個人有半隻雞,好快食完之後就可以叫佢嘅火鍋配料,有肥牛、滑牛、豬腩片等,一般肉類都尚算齊。丸類都好豐富,最鍾意食佢哋嘅花枝丸同埋蟹籽包心丸,加埋沙嗲雞汁一齊食,不知不覺就會食咗好多粒,蔬菜方面,有成十幾款,娃娃菜油麥菜同埋生菜呢啲一定有,仲有芋絲、烏冬、公仔麵,連紅薯粉都有,食雞煲一定要落紅薯粉先入味。佢個飲品櫃都好齊,除咗一般嘅汽水之外,仲有好多茶可以選擇,有糖同埋無糖嘅茶都好多有得你揀,有啲枱亦都有飲酒。食完佢嘅雞煲之後,明白點解佢可以喺大埔屹立多年,因為真係有水準,好多回頭客同埋街坊過嚟食。