2019-03-07 33 瀏覽
同朋友仔都好想食泰國菜,行行下街醒起最近置樂新開左間泰國餐廳「象泰宴」,所以就決定去食下嘢。餐廳入面好有泰國氣氛,而且啲坐位好闊,唔洗逼住逼住。我地一黎就先試左個蝦片,唔會話好多油既感覺,但夠蝦味,仲好鬆脆。之後到冬陰公,係超足料,入面仲有大隻既大頭蝦,呢個冬陰公好夠味,同香港一般唔同,唔係好奶個啲冬陰公,而係偏酸辣既冬陰公,係好似泰國個種。之後我地食左必食既生蝦!好新鮮,蝦係好大隻好肥美,唔會有雪過既感覺,而紅色係比綠色既辣,但都一樣好好味。另外我地仲叫左焗黃咖哩包軟殻蟹。咖哩係偏甜的,配住外面脆內面軟既面包再夾住軟殻蟹食係好滋味。好味到我同朋友仲食曬個包!仲叫左個馬拉盞通菜,平時通常都會偏鹹,但係今次係岩岩到,唔會偏鹹,一啲都唔會話食完好口渴,仲有落左炸左既蒜頭,加左唔少香味。最後我地叫左芒果椰汁糯米飯,芒果無酸,係好甜,而且糯米飯係紫糯米,配上椰汁,係超好味,有係泰國既感覺呀。

蝦片

冬陰公

之後我地食左必食既生蝦!
生蝦

黃咖哩包軟殻蟹