Involtini 夾住意大利米芝蓮三星餐廳 8½ Otto e Mezzo BOMBANA前任大廚坐鎮既名氣,餐廳屯門呢間分店JEP by Involtini 一直都一位難求,要兩星期前預約先有機會坐低食到。多謝朋友成功搶到位幫我慶祝生日,我先有辦法食得😘😘。.餐廳選址都幾隔涉,喺屯門市中心再要轉輕鐵先至可以去到。餐廳其實面積唔大,主要係三張檯同埋幾組bar 檯位。所以變咗午市晚市都要訂位先至可以坐到枱。但係眼見有啲walk-in 可以有bar檯位置。.雖然係小店但係同高級西餐廳做法一樣,餐廳嘅服務員喺客人坐低之後,會好用心咁解釋成個餐單,唔單純只係菜式名,連烹調方法用料等等都解釋得好詳細,呢點係加分位。.兩個女仔食唔得太多嘢。叫左一個前菜、兩個主食同兩個飲品.炸芝士西蘭花苗 💲50⭐️3.5/5前菜份量唔多,兩個share一人幾條西蘭花。味道正正常常,轉眼清碟冇大意見。.傳統卡邦尼手造意大利麵 💲158⭐️3.8/5呢間餐廳嘅招牌菜之一。傳統做法嘅Carbonara ,即係唔用忌廉用蛋黃做醬再配上手造意大利麵。餐廳手造意大利麵口感幾特別,口感覺得有少少似食緊厚底中式伊麵,麵質有點淋身,
兩個女仔食唔得太多嘢。叫左一個前菜、兩個主食同兩個飲品
炸芝士西蘭花苗 💲50
⭐️3.5/5
傳統卡邦尼手造意大利麵 💲158
⭐️3.8/5
呢間餐廳嘅招牌菜之一。傳統做法嘅Carbonara ,即係唔用忌廉用蛋黃做醬再配上手造意大利麵。餐廳手造意大利麵口感幾特別,口感覺得有少少似食緊厚底中式伊麵,麵質有點淋身,配上蛋黃醬食還好。
西西里紅蝦手造意大利麵 💲330
⭐️3.8/5
呢個麵底同Carbonara 一樣但係轉左用西西里紅蝦蝦膏做醬汁,再配上兩隻西西里大蝦。合格但味道上唔算有好大驚喜。
餐飲:奶啡同紅酒 💲38 + 💲68
🔸總括:餐廳服務我覺得非常好,態度友善講解得好詳細。除咗地點比較隔涉,餐廳環境都唔差幾有情調。但整體食物份量偏小,兩個女仔食share都唔算好飽,味道合格但係未至於有驚喜。如果將交通嘅時間計埋入去我覺得試一次就好,或者晏晝有套餐性價比應該會拉返高好多。
不專業食評 nei.foodie
炸芝士西蘭花苗