2024-05-08 11 瀏覽
今日落大雨,有小小涼意。入到屯門,朋友提意不如食煲仔飯,就帶咗我黎呢間係行仔嘅小小日式居酒屋到食晚飯。唔知係唔係大雨關係,當晚餐廳竟然得一枱客。入到去環境幾舒適,仲有啲玩味成份重嘅牌匾,都幾打卡。先叫一個主打嘅白鱔煲仔飯,再叫咗啲小食同串燒。雞皮餃子,唐揚豆池魚兩款炸物都好脆,雞皮餃子(4隻)偏油一啲但配咗個柚子醋食又唔錯。豆池魚(7-8條)配咗他他醬,魚仔黎講都幾漲卜卜厚肉,不過就要小心幼骨。日本味嶒釀蟹蓋期間限定嘅蟹蓋,蟹蓋入面有蟹肉蟹糕同蛋黃,撈勻後就可以點麵包條食,麵包有啲似sour dough質地,同埋有烘底。醬燒大圓茄子價錢有少少貴,佢係短身圓圓地果種茄子,介咗花再塗醬燒,面頭再加啲木魚碎。燒茄子本身就好食,但我唔係點食到佢醬燒嘅醬。原隻大啡菇,雞肝大啡菇好厚肉好juice。雞肝都幾大粒,好香炭燒味。鹽燒白鱔煲仔飯真係好好食!有5大塊鹽燒白鱔,白鱔好厚肉好爽口,魚皮都好煙韌,燒完好香口。中間有粒蛋黃同櫻花蝦,撈勻一齊食真係唔錯,但佢就冇飯焦。啲飯都有燒白鱔嘅醬汁同魚油香。最後加埋蟹蓋啲蟹肉蟹糕落個飯到食,好正。

唔知係唔係大雨關係,當晚餐廳竟然得一枱客。
入到去環境幾舒適,仲有啲玩味成份重嘅牌匾,都幾打卡。

先叫一個主打嘅白鱔煲仔飯,再叫咗啲小食同串燒。

醬燒大圓茄子

醬燒大圓茄子

原隻大啡菇, 雞肝

原隻大啡菇,雞肝
大啡菇好厚肉好juice。雞肝都幾大粒,好香炭燒味。

2024-04-21
$303.5 (晚餐)
  • 唐揚豆池魚