2024-01-29 856 瀏覽
同朋友久違地去咗屯門行街食飯,又行下同掃街,晚餐就求其揾了附近的餐廳食就算了~見評價都很好就一於是這間。豉油皇鵝腸呢碟豉油皇鵝腸👑真係香滑得黎唔膩口,仲有啲甜甜地嘅味道,一啖入口,即刻感受到鵝腸嘅鮮味同豉油嘅香味完美融合👅。每條鵝腸都炒到金黃色澤,吸足咗醬汁,保持住彈牙嘅口感🍽,炒功一流。辣椒同蔥嘅配搭增加咗層次感,微微嘅辣同蔥香味提升咗整體食欲😋。另外,上面嘅香菜點綴得宜,新鮮爽口,仲帶啲清新氣息🌿。簡直就係一道色香味俱全嘅佳餚,對於鍾意傳統廣東菜嘅朋友嚟講,絕對係個正選擇!飯後回味,個人覺得實在係太滿足,下次再嚟一定會再叫🍚。無論係份量定係質素,都十分滿意👍,真係係值得推介嘅地道美食,如果你都係食得開廣東菜,記得一定唔好錯過哩道菜🏮,帶埋親朋好友一齊嚟享受,滿足感UP UP!😊臘味炒芥蘭真係一流。首先,芥蘭嘅綠色好吸引👀,煮得剛好,保持咗爽脆嘅質感,同臘味嘅香濃完美結合😋。臘肉同臘腸切片,煎到微微焦香,啖啖肉感,足夠滿足我對美食嘅期待🤤。重點係臘味嘅香氣同鹹香,同芥蘭清新嘅甘甜味道相映成趣,真正做到咗視覺同味覺嘅雙重享受💫。炒臘味時隱隱透出來嘅煙燻氣息,令人一嗅到就食慾大增🤩。加埋
豉油皇鵝腸
臘味炒芥蘭
真係一流。首先,芥蘭嘅綠色好吸引👀,煮得剛好,保持咗爽脆嘅質感,同臘味嘅香濃完美結合😋。臘肉同臘腸切片,煎到微微焦香,啖啖肉感,足夠滿足我對美食嘅期待🤤。重點係臘味嘅香氣同鹹香,同芥蘭清新嘅甘甜味道相映成趣,真正做到咗視覺同味覺嘅雙重享受💫。炒臘味時隱隱透出來嘅煙燻氣息,令人一嗅到就食慾大增🤩。加埋啲脆嘅紅椒🌶️同黃椒,不單止色彩繽紛,仲添咗點爽口同新鮮嘅口感,整道菜既有層次亦有風味。食落去嘅時候,嘴裡感受到臘味嘅滋味,慢慢融合芥蘭嘅清甜,係冬日裡嘅一個溫暖擁抱🤗。最後,廚師嘅火候掌握得天衣無縫,無論係肉嘅熟度定係蔬菜嘅爽口度,都恰到好處。一餐飯落去,真心覺得呢個臘味炒芥蘭係港式料理嘅經典之作,值得一試又一試🙌。如果你鍾意港式嘅炒菜,或者對臘味有獨特嘅喜愛,呢道菜一定唔會令你失望!🎉
正宗文昌雞
文昌雞比較特別是用蒸的方法,所以會食到雞的原汁原味,不會有太多的調味,會比較清的。雞肉都冇雪味。
私房欖角骨
欖角骨就係平時叫的豬肋骨位置,骨的位置真的佔比較多,肉冇咁多但肉都嫩的。調味是酸甜的,相對是較濃味的。