Terrace in seaside📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期UG樓UGK9號舖星期日,我同好耐無見嘅大學好友相約喺佢屋企樓下商場見面,update一下大家近況。因為兩個女仔主要都係傾偈為主,所以我哋揀咗一間望落環境舒適,又有點小清新嘅韓式cafe食lunch。睇openrice介紹,佢係店舖範圍內放置招牌橘樹,除咗好適合打卡之外,仲不失舒適、輕鬆、活潑嘅感覺。實際去到的確覺得環境幾好,不過食物有幾乎都係得個靚樣,如果想食好嘢,似乎呢度唔會滿足到大家。 💰$88明太子蟹肉飯卷 🍱飯卷餡料方面有蛋絲、蘿蔔、青瓜、牛蒡絲同紫蘇葉,雖然份量充足、色彩豐富,但可惜米飯比較鬆散,餡料除食到淡淡嘅麻油味外,完全無任何味道。全靠濃郁嘅明太子醬汁同蟹肉絲搭救,整個飯卷先有返啲味。但總括嚟講,飯卷同醬汁有些少格格不入,賣相靚但性價比唔高。 💰$98燒慢煮雞腿紫蘇拌飯 🍗泡菜拌飯鋪平喺碟面,配上靚靚慢煮雞腿一隻同少量沙律菜點綴,以小籃子上菜,視覺上大感滿足。呢個飯有讚有彈,值得稱讚嘅地方,係佢嘅雞腿肉真係做到多汁滑溜,雞肉用刀叉輕輕一切隨即分離,啖啖肉嘅口感真係無得彈。雞皮嘅脂肪唔厚,連埋雞肉一齊食亦
Terrace in seaside
📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期UG樓UGK9號舖

💰$88
明太子蟹肉飯卷 🍱

💰$98
燒慢煮雞腿紫蘇拌飯 🍗
泡菜拌飯鋪平喺碟面,配上靚靚慢煮雞腿一隻同少量沙律菜點綴,以小籃子上菜,視覺上大感滿足。呢個飯有讚有彈,值得稱讚嘅地方,係佢嘅雞腿肉真係做到多汁滑溜,雞肉用刀叉輕輕一切隨即分離,啖啖肉嘅口感真係無得彈。雞皮嘅脂肪唔厚,連埋雞肉一齊食亦唔覺油膩,加上調味適宜,如果溫度再熱返啲會更佳。但要彈嘅地方就係泡菜拌飯,除咗較油膩之外,佢嘅微辛味道唔似平時嘅辣味咁開胃,食到中段已經有啲飽滯感,而且飯味偏鹹,我同朋友食完都飲咗成3杯水!

💰$98
清甜柑橘窩夫 🍊🧇
我自己最期待呢個signature甜品,眼見幾乎每枱都會叫嚟食,真係幾受歡迎呢!Waffle上面唧滿香甜軟滑嘅鮮忌廉,再喺上面放滿新鮮柑橘,賣相清新優雅,令人忍唔住影完一張又一張。甜品伴有糖漬柑橘同柑橘醬等,食落甜而不膩,味道的確唔錯。唯一美中不足嘅地方,係厚身鬆軟嘅waffle居然一啲都唔脆口,而且毫無香氣,要靠多啲醬汁同忌廉balance返,我哋都稍感失望。
  • 明太子蟹肉飯卷
  • 清甜柑橘窩夫