行完山,黎到屯門揾野食,由一位地膽朋友極度推介,帶我地到呢間《屯門小曼谷》食泰國菜。店內嘅裝修比較簡樸,簡樸到令我一度懷疑係咪中左伏餐單都比較簡單,只有文字,冇任何食物圖示。點野食就完全交由我朋友拍板。1. 泰式燒豬頸肉豬頸肉燒得好靚,外熟內嫩,有少少似中式叉燒果種感覺,實肉得黎唔鞋口,配埋個燒肉甜醬,食到舔舔脷!2. 沙嗲串燒一份串燒有6串,有選擇雞肉同豬肉,今次我地就揀左雞豬各3串。串燒新鮮出爐,上到枱温温熱熱,配搭沙嗲醬一齊食,今次係我少有地覺得豬肉好食過雞肉,雞肉比較鬆散,口感似雞胸部位;而豬肉就實肉得黎些少彈牙,好有咬口。3. 椰汁青咖喱(牛肉)食泰國野當然唔少得食泰式咖喱,今次揀左我最鐘意食嘅青咖喱。味道方面充足滿滿嘅椰汁味,用料亦都好充足,好多牛肉。正常發揮,5道菜入面算係比較冇驚喜嘅一道。4. 泰式炸蝦餅十分推介嘅炸蝦餅!上枱熱辣辣,薄薄嘅米糠炸粉包住大大舊嘅蝦肉,食落好軟熟鬆脆,配埋甜辣醬簡直係絕配。5. 泰式炒粉絲炒粉絲亦係好出色,有粉絲、大葱、炒蛋絲、午餐肉條,大葱爽口;午餐肉條有鑊氣(即係有些少焦焦地嘅味);炒蛋絲同粉絲都有陣甜甜地嘅味,粉絲仲炒得好彈牙,整道菜
店內嘅裝修比較簡樸,簡樸到令我一度懷疑係咪中左伏

1. 泰式燒豬頸肉
泰式燒豬頸肉

2. 沙嗲串燒
沙嗲串燒

3. 椰汁青咖喱(牛肉)
椰汁青咖喱

食泰國野當然唔少得食泰式咖喱,今次揀左我最鐘意食嘅青咖喱
4. 泰式炸蝦餅
泰式炸蝦餅

十分推介嘅炸蝦餅

5. 泰式炒粉絲
泰式炒粉絲

炒粉絲亦係好出色,有粉絲、大葱、炒蛋絲、午餐肉條,大葱爽口;午餐肉條有鑊氣(即係有些少焦焦地嘅味);炒蛋絲同粉絲都有陣甜甜地嘅味,粉絲仲炒得好彈牙,整道菜唔單止口感好豐富,仲唔覺得油膩,非常推介

埋單每人75蚊左右,好食又抵食,非常推介大家黎到屯門一定要過黎試試
,不過要注意嘅係屯門都有其他以《小曼谷》命名嘅泰式餐廳,記得睇啱地址啊!
2021-04-18
泰式燒豬頸肉