2022-01-27 376 瀏覽
.📍呦呦鹿鳴の布丁燒📍#饅頭去葵芳 #饅頭食甜品 #饅頭的掃街系列------------------------------1️⃣培茶布丁燒 ($38)佢哋嘅布丁燒口感上可以話分咗布丁、軟芝士蛋糕同蛋糕皮3個層次。布丁質地較實淨,不過內外層面都好滑,幾乎可以話係零氣孔😳👍🏻,而且烘焙茶香味都充足,鐘意佢哋嘅焦糖唔會太甜,如果燒燶香味更明顯就好啦;中間層嘅芝士蛋糕似 冇咁膩重嘅New York Cheesecake,紮實之餘帶些少軟綿口感,cream cheese 味道香甜;最底層嘅蛋糕皮成功吸收焦糖,造成濕潤口感,焦糖味亦會同上面嘅布甸互相呼應😍,整體唔會塵歸塵土歸土。係幾好味,不過價錢我覺得有少少進取,如果嗰排儲到錢,又咁啱去掃街,我都可能會去食一個當甜品滿足下。------------------------------🔸整體評分:7.6/10🔸小編回頭率:6.5/10
1️⃣培茶布丁燒 ($38)
🔸整體評分:7.6/10
🔸小編回頭率:6.5/10