2023-12-19 72 瀏覽
又係lunch食好啲嘅時間喇🍽️大家都知喺尖沙咀想食韓國菜係去有韓國街之稱嘅金巴利街,不過而家去格蘭中心都幫襯到正宗韓國燒烤喇😋Galbi Town 大約8000呎,主打韓燒!餐廳裝潢以白色為主調,空間感大之餘,感覺仲好hi-end。除咗主打菜,仲有韓式湯同麵,而燒肉方面仲有由韓國直接入口,提供全國漢牛協會證書嘅韓牛添🥩食韓國菜,前菜好緊要,點完菜之後就馬上送上四款時令前菜,其中蓮藕係我第一次食,清清地,口感爽口😋難得有咁靚嘅韓牛供應,貴少少(其實又唔算)都試一次,我地就叫咗韓牛肉眼同韓牛刺身。點選韓牛係會送另外兩款前菜嘅,分別係辣醬凍蟹同冰泡菜,冰泡菜第一次食,爽口開胃。上菜喇,先到嘅係韓牛肉眼扒,睇落油花均勻,仲有QR code可以睇到韓牛嘅產地同屠宰日期,再由店員負責燒烤,唔洗怕自己整得唔好食。第一次食韓牛,一食就係1++,原來係肉味濃郁,又唔會太油,亦都易咬,配埋新鮮生菜或紫蘇葉,點少少竦醬,非常好味🤤之後就係韓牛刺身同和牛唔同,韓牛刺身係好少油花,入口有香濃嘅肉味,同埋都有嚼勁,唔係入口即溶,反反而可以細味韓牛嘅肉味,對我嚟講又係一大新嘗試。食完韓牛,到食豬喇,呢款係經過醃製嘅
又係lunch食好啲嘅時間喇🍽️

食完韓牛,到食豬喇,呢款係經過醃製嘅豬肋肉,店店員會細心先換鐵網再燒烤,醬汁不算太濃,但就好入味,嫩滑多汁又唔油膩。

另外我哋叫咗個大醬湯,有少少辣味,用料十足,用嚟拌飯一流,食到一半,店員仲過嚟教我哋將石鍋放喺籠上面暖住嚟食,keep住暖嚟食湯飯,特別暖心。

最尾順帶一提,餐廳採用電子化,用平板電腦落單,點餐後上菜超快,另外韓燒嘅爐頭亦採用電子按鈕,感覺比較安全,而且爐頭嘅抽風口強勁,完全無一般韓燒舖頭嘅燒烤味,大家就算去食lunch,食完都唔怕有一陣味咁返公司啦!