去咗美麗華酒店嗰邊嘅商場,試咗呢間Mike’s Chicken Comida de Portugal Restaurant。顧名思義,佢係間食葡國菜嘅餐廳。香港嘅葡國菜好似唔多,而我上次食都已經係幾年前晌澳門嘅事。打開餐牌,除咗葡國菜式,仲有多款多國菜式去揀。叫完嘢食之後,侍應就拎咗餐前麵包嚟,質感外脆內有韌性,仲跟埋牛油、黑橄欖同橄欖一齊食。啤梨番石榴沙律,啤梨配番石榴好似幾少見,前者腍身,後者爽口,配埋紫洋蔥、紫生菜同醬汁等等,都幾酸香開胃。香蒜燒春雞,春雞表面鋪滿香蒜,拎嚟時香噴噴。切開時雞肉仍然有啲肉汁,用車厘茄、西蘭花同薯條伴碟都唔錯。葡式烤乳豬,呢款係需要預訂嘅,同埋可以揀全隻、半隻或四分一隻。我哋呢份係四分一嘅份量,乳豬外皮香脆,中間夾住膠質感嘅肥脂,肉質就幾嫩。旁邊嘅炒飯就有切粒肉腸、番茄醬、紅腰豆同提子乾晌度,食完乳豬再食雜菜沙律就可以解膩。餐廳嘅凍櫃陳列咗多款甜品,睇起嚟好吸引,可惜胃口有限,唯有留返下次有機會再嚟嘅話先試。

打開餐牌,除咗葡國菜式,仲有多款多國菜式去揀。

餐前麵包

啤梨番石榴沙律