2022-10-31 1881 瀏覽
平時我同我男朋友都會放假出去行吓街,今日到咗尖沙咀海港城行街,我哋就下就走來試吓呢個小籠包。10月又係食大閘蟹嘅時候,我就好想試吓呢個蟹粉小籠包啦。一入到去個侍應姐姐就叫我哋掃QR code點餐,由於疫情關係我都有成兩三年冇黎食過,咁我哋左搵右搵就搵唔到呢隻小籠包點,之後我order返個姐姐問佢,佢話原來所有蟹粉嘅產品QR code係冇得點餐的。要用人手點餐,咁就幾搞笑成個情況落咗order之後大約10分鐘到就到啦,上到枱都係熱辣辣嘅,咁我好小心夾起第一個,佢個小籠包底癡住咗張蒸爐紙,最後爛咗個皮啲汁流晒出嚟。其實食小籠包我都唔係第一次食,咁我諗住第一隻穿咗算啦,到我格第二隻嘅時候情況一樣,我仲已經特登攞隻匙羹準備墊住個底,可能我用筷子嘅技巧太差了,完全食唔到我想食嘅小籠包汁,真係好失望另外果兩個我男朋友食都係同一個情況,嗰四隻小籠包都係咁樣爛左底,d汁都只係食到一半。之前我食依間舖頭係喺另一間分店食嘅,不過隔咗兩年疫情之後經過尖沙咀又見到有蟹粉小籠包就入去食吓。疫情前我都一個星期入去食一次,最主要係食佢兩款唔同嘅小籠包。個韭黃炒鱔糊上咗枱,個賣相都唔錯,但係唔知點解食落去一啲都唔係好

蟹粉小籠包
韭黃炒鱔糊
個韭黃炒鱔糊上咗枱,個賣相都唔錯,但係唔知點解食落去一啲都唔係好熱嘅,仲完全冇乜味,真係有啲失望
松子魚
反而啲條松子魚有驚喜,外脆內滑,只係嗰個甜酸汁比較重甜味,唔可以一次過食好多要不停飲熱茶,不過呢個魚下次可以再encore
最後我再叫咗一籠普通嘅小籠包食,
小籠包
反而呢個小籠包就冇呢個問題,冇黐住張蒸籠紙所以冇咁容易爛,啲肉汁可以食晒重熱辣辣,食落反而呢個仲好食過蟹粉小籠包
最後埋單因為我有張食滿$400減$100嘅coupon,賣單五百零蚊,隔咗兩年再去食呢間食店,感覺上啲食物質素差咗,有啲失望。
2022-10-30
松子魚