2023-09-24 32 瀏覽
上個禮拜趁着阿媽放假就同佢嚟到尖沙咀呢邊行街食個dinner~阿媽好鍾意食日本菜,我哋就揀咗呢間專食omakase嘅日本餐廳試吓~一個set每人大概一千幾蚊,有好豐富嘅壽司🍣同刺身等等嘅嘢食~前菜酒煮黑梅貝,有螺肉,師傅同我哋講黑雲醋啫喱最後食,好大舊螺肉,幾有咬口,配埋酸酸甜甜嘅黑雲醋同埋QQ彈彈嘅啫喱幾正糖蕃茄沙律一大碗沙律菜🥗入邊有啲蕃茄仔,食落覺得酸酸甜甜,沙律菜幾健康,配埋佢嘅沙律汁唔錯北海道仙鳳子一大隻生蠔🦪配埋檸檬汁,酸酸地,幾好味😋生蠔好新鮮好多肉汁,一食啲肉汁就流晒出嚟,好Juicy嘅感覺石梅貝金龍鯛食石梅貝先,因為佢嘅口感清淡啲,跟住食金龍鯛,因為佢嘅油脂分布比較多,由清淡食到濃郁,有層次遞進嘅感覺右口魚卷海膽好爽口嘅右口魚,配埋新鮮海膽,食得好滋味~內外口感都好豐富燒拖羅用紫菜夾住食,口感好正~好大件拖羅,用火炙燒啲肉汁出晒嚟,又唔會覺得好油膩,好好味😋蟹肉茶碗蒸蛋一杯茶碗蒸蛋,好滑嘅蒸蛋,入面有新鮮嘅蟹肉,食落好香甜仲有柚子皮,幾特別嘅感覺北海道青玉蜜瓜水果有北海道出產嘅青肉蜜瓜,好新鮮嘅蜜瓜,食落有好多蜜瓜汁,好香甜豆腐雪糕好軟滑嘅豆腐雪糕🍦有淡淡嘅豆腐味,幾

前菜

糖蕃茄沙律

北海道仙鳳子

石梅貝金龍鯛

右口魚卷海膽
好爽口嘅右口魚,配埋新鮮海膽,食得好滋味~內外口感都好豐富

燒拖羅

蟹肉茶碗蒸蛋

北海道青玉蜜瓜

豆腐雪糕
好軟滑嘅豆腐雪糕🍦有淡淡嘅豆腐味,幾清新嘅感覺
2023-09-18