2023-09-22 424 瀏覽
路過見到,無係香港試過螺螄粉,睇價錢都可以接受,就入去試下。一入門就充滿酸筍嘅「臭」味🤣第一眼睇以為漏左俾米粉,肥牛得4-5塊,鴨血,其他配菜都好少。另外湯底可能係自家煮,所以比較淡。有一匙羹螺肉,同樣配菜好少,口味偏淡。成碗米粉得咁少,女仔食都要食兩碗(同譚仔$29下午茶份量差唔多)口感偏幼同埋硬身。份量少得可憐,不過味道都說OK香辣口味唯一比較有驚喜係臭豆腐,係香港人可以接受嘅白色。豆腐吸滿湯汁,好好食。不過食辣廢柴就覺得太辣,食一嚿要抖返3分鐘。個嘴都會腫。可能係尖沙咀地舖太貴,因此份量咁少,但口味又比較普通,相比之下自己買包$18嘅螺螄粉返屋企煮仲滿足。如果繼續只靠路人貪新鮮,無回頭客幫襯,餐廳都好難繼續營運⋯
嘅「臭」味🤣
藤椒螺螄粉

招牌螺螄粉

有一匙羹螺肉,同樣配菜好少,口味偏淡。

香香炸鹵味

份量少得可憐,不過味道都說OK香辣口味
紫蘇酸筍伴臭豆腐