2023-10-03 19 瀏覽
尖沙咀新開左間川菜館,主打豆花魚。雖然我唔食辣,但因為未食過豆花魚,見幾特別就去試下。舖頭位於香港黃金地段-尖沙咀,但舖裡舖外都有置身內地既感覺。由裝潢/設計/選色都好有特色,形象鮮明。講返菜式,以豆花配豬/牛/雞/魚作主食,湯底有酸菜/香辣/番茄,配搭千變萬化,可按個人喜好選擇。番茄豆花魚一大鍋,豆花跟魚片的份量好足,夠3-4人食,仲可以按自己需要選加肉/菜的量。番茄湯很濃郁,與豆花好夾,豆花又嫩又滑。魚片的肉質幾好,唔易散,但細骨有點多。牛肉/羊肉片味道唔錯,脂肪唔多但唔會韌,土豆片吸湯一流,魚腐普通可略過,其他菜正常。另外喺店員推介下叫左爆漿糍粑,新鮮炸起夠熱,外皮軟糯,裡面做到爆漿效果,食時要小心,糖漿甜度適中,以呢度甜品作結令整餐變得完整,滿足。菜式夠地道有特色,如果食辣應該更加正。

菜式夠地道有特色,如果食辣應該更加正。