餐廳: 彩福皇宴 (安達中心)
資訊:

2024-04-17 152 瀏覽
放工同父親大人去尖沙咀食晚飯,阿爸話唔想食西餐,無問題,搵間酒樓食中菜!見到尖東有間彩福皇宴在尖東安達中心,地點方便又唔怕路面人迫人,決定試下。入到酒樓見到坐了半滿不用等位,整體都很乾淨,枱興枱之間又唔會坐到好迫,感覺舒服。有張落單紙有超值海鮮孖寶、三寶介紹,我哋點了龍躉孖寶$298。翡翠炒龍躉斑球鑊氣炒菜出先,大大碟炒龍躉斑球,有8大塊,每塊都係有厚度的,咬落口大啖肉,炒得剛好魚肉唔鞋口,而且魚肉連著厚厚的膠質魚皮,滿滿的骨膠原!西蘭花都有驚喜,快炒保持爽脆,而且唔會油膩。配埋白飯食一流。古法蒸龍躉斑頭腩斑頭腩有10件以上,肉質比斑球的油脂分布多一點,充滿魚油香,部分有少許大條魚骨,阿爸更喜歡這一碟,可能因為落了豉油味道比炒斑球更濃郁些,而且斑頭腩更軟滑啱老人家。每人一大碟魚加白飯,食到飽飽好滿足,而且食魚肉比食紅肉更健康,想下次試吓其他海鮮孖寶餐!

翡翠炒龍躉斑球

古法蒸龍躉斑頭腩