2023-06-12 210 瀏覽
以前係紅磡讀書,每次經過十和田都想去試下,到依家大左再經過,終於有機會試下三文魚刺身我真係一個三文魚狂熱嚟嘅,魚生基本上只係會食三文魚~依度一份三文魚刺身只有三舊,但每舊都係厚切!可以見到三文魚油脂分配好平均,入口即化!燒明太子雞翼燒明太子雞翼一份就有兩件,雞翼燒得岩岩好,脆身雞皮十分可口~雞翼拆左骨,然後釀左明太子入去~ 食落一大啖肉,再加上微辣嘅明太子,十分惹味!火炙左口魚邊丼友人叫左一份火炙左口魚邊丼,滿滿一碗鋪上火炙左口魚邊,再加上畫龍點晴嘅海膽,鮮味up!左口魚邊每塊都火炙過,有焦香嘅痕跡~ 入口油脂感非常重,本人就覺得有dd腥,友人就話咁先係左口魚邊嘅精粹!而旁邊嘅海膽雖然只有少少份量,但可以平衡左口魚邊嘅油膩,亦令到整個丼口感層次更豐富同時食得出海膽嘅鮮味~吉烈生蠔湯烏冬吉烈生蠔就不過不失,吉烈生蠔炸粉唔算厚,食落鬆脆,亦食到少少蠔鮮味~湯烏冬就普通一碗日式湯烏冬,如果烏冬再彈牙d就更好!以日式居酒屋黎講,十和田都算係質素中上,如果想去靚少少嘅日式餐廳,都會再考慮~

三文魚刺身
可以見到三文魚油脂分配好平均,入口即化!

燒明太子雞翼

火炙左口魚邊丼

同時食得出海膽嘅鮮味~

吉烈生蠔湯烏冬

湯烏冬就普通一碗日式湯烏冬,如果烏冬再彈牙d就更好!