放工心血來潮想食韓國嘢🇰🇷,喺尖沙咀返工就最方便不過,因為成條街都係韓國餐廳。今日想食料理類,而唔係烤肉,所以就揀咗「南大門3號」。門口有個韓國叔叔熱情招客,餐廳面積好細,得大約廿幾個座位,而且滿座就有少少迫。不過正正因為咁,小店真係有啲似首爾嘅店😜。呢度嘅三款前菜分別係泡菜、芽菜同埋茄子。🌶泡菜夠辣夠酸、好開胃;相反大荳芽就麻麻,因為無乜味。🍆茄子幾正,肉嫩多汁,而且呢款係比較少見嘅前菜。我哋兩個人嗌咗三碟嘢,估唔到份量咁多,食完呢餐都經已飽到食唔落甜品🙈!雪濃牛骨湯($110),湯品味道同韓國當地食到嘅好類近,🦴牛骨湯煮至奶白色,唔油膩、無添加味精,整體偏清淡,先至係正宗口味。🐮湯入面有唔少牛肉,另外仲加入咗麵線,再加上原來鍋物配送一碗白飯🍚,可算係飽上加飽!不過如果麵線換上粉絲更佳。鐵板烤醬醃牛肋骨($168),🥩牛肋骨有好多件,堆到成座山咁,啱晒食肉獸。牛肋肉肉質軟腍,就算連住骨嗰啲都好易食。雖然話係醬醃,不過調味一啲都唔重口味,並無蓋過牛肉本身嘅肉香,而且用鐵板上就令佢多一份燒烤嘅香氣🔥。水冷麵($92),雖然天氣凍,但無阻我對水冷麵嘅熱愛❄️🍜。蕎麥麵條口感煙韌,即使配料只得
呢度嘅三款前菜分別係泡菜芽菜同埋茄子。🌶泡菜夠辣夠酸、好開胃;相反大荳芽就麻麻,因為無乜味。🍆茄子幾正,肉嫩多汁,而且呢款係比較少見嘅前菜。
鐵板烤醬醃牛肋骨
水冷麵
水冷麵($92),雖然天氣凍,但無阻我對水冷麵嘅熱愛❄️🍜。蕎麥麵條口感煙韌,即使配料只得青瓜絲、雪梨、雞蛋同一片叉燒,不過配以醋同芥辣食,已經幾好味道。
總括嚟講,呢間韓國餐廳各方面都唔錯👍,佢並非華麗嘅打卡店,但都咁多人幫襯,你就知大家都係為咗佢嘅嘢食而來。題外話,呢度落單方式好得意,係自己喺紙上面寫號碼,因為店員真係韓國人嚟㗎☺️。
鐵板烤醬醃牛肋骨