2024-03-04 2206 瀏覽
於亞士厘道街尾有間文青裝修既精緻泰菜,店面很大,平日夜晚食客也滿座,幸運地walkin 10分鐘就有檯。泰式燒牛肉沙拉 $128第一印象是牛肉份量很多,愛吃牛肉的老公最開心,而且啖啖肉很厚身。沙拉配菜很多,dressing是泰式甜酸汁配上香口花生粒,清新惹味。泰式生蝦刺身 $98擺盤很美,而且用冰鎮的方式奉桌,能夠保持蝦既爽口。細心地配上蒜片,入口滿滿的泰國味道。生薑蟹肉芫荽青醬意大利飯 $158本來想說老公選這個又生薑又芫荽又青醬的飯,味道會不會很怪,幸好生薑芫荽味都不太出眾,反而青醬配上香滑忌廉,入口每啖都很香滑。紅咖喱烤雞 $188這是跟隔離檯既女仔點餐的,紅咖喱燒雞好大飯,外皮烤得香脆,內裡雞肉卻滑滑的。配上紅咖喱汁和雜菜,好夠份量好抵食。不過配菜跟咖喱好像是分開的,所以我喜愛的薯塊並沒有軟軟的,有點可惜。芒果糯米飯甜筒 $68估唔到呢度既甜品價位相對便宜,但卻好食又好打卡。 用QR code 落單,系統會問你揀寫咩字 (岩哂我呢啲中意打卡既港女),有happy birthday / happy anniversary ,老公話一於紀念下我地今日食左間靚餐廳,所以今晚就係我地係

泰式燒牛肉沙拉 $128

泰式生蝦刺身 $98

生薑蟹肉芫荽青醬意大利飯 $158

紅咖喱烤雞 $188

芒果糯米飯甜筒 $68

估唔到呢度既甜品價位相對便宜,但卻好食又好打卡。 用QR code 落單,系統會問你揀寫咩字 (岩哂我呢啲中意打卡既港女),有happy birthday / happy anniversary ,老公話一於紀念下我地今日食左間靚餐廳,所以今晚就係我地係呢間餐廳既紀念日 🥰。 呢個係一個反轉既甜筒(影左好耐相威化筒都好脆!),入面係裝滿芒果糯米飯,連椰漿都一絲不苟架。

食左好開心既一晚飯,不過亞士厘道真係抄牌重災區,呢晚平日都抄左兩次牌,建議大家都係唔好泊車係呢度。
2024-02-19
  • 芒果糯米飯椰子雪糕甜筒