RUE DU LIBAN

尖沙咀山林道出名多嘢食😋,今晚行過睇吓有咩好食,原來幾個月前開咗間新嘅黎巴嫩菜,門口藍色裝修好sharp,都幾靚🥰入去試吓先:侍應熱情招呼我們坐下,餐廳環境好靚適合打卡📸,門口有酒吧🥂座位,天花用好多七彩繽紛顏色嘅花做佈置,卡位牆身裝飾特別,好有黎巴嫩花園感覺,係一間完美花海🌺🌸🌼森林🌳系異國風情打卡餐廳📸另外餐廳會不定時舉行肚皮舞表演 💃🏼侍應為客人介紹食物,原來呢度嘅主廚係海外Sheraton酒店主廚👨‍🍳,餐廳價錢合理,食物質素有保證😍,食環境加牌頭,絕對超值👍🏻🔸Moutable 🍆煙燻茄子🍆蓉、中東芝麻醬、橄欖🫒油,把醬料混和茄子🍆蓉食用,更凸出茄子的香味,茄子蓉味道濃郁,質地綿香幼滑,配上即場烤焗自家製傳統扁麵包🫓及脆片食(加$10可以再加麵包一客)🔸Grilled Halloumi Cheese🧀烤哈羅米芝士🧀,無花果及石榴糖蜜、香烤芝士🧀配小蕃茄🍅,芝士好有咸香味道,經過香烤味道更濃,配搭好夾吾膩👍🏻🔸Lamb KoftaKofta 係指用羊肉碎、洋蔥🧅、香菜、香料混和的小肉餅,香料混和羊肉好惹味,燒烤過嘅羊肉餅好香口,並沒有臊味,還有其他配菜包括紫洋蔥及青紅辣椒,Ko

另外餐廳會不定時舉行肚皮舞表演 💃🏼

🔸Moutable 🍆

🔸Grilled Halloumi Cheese🧀

🔸Lamb Kofta
Kofta 係指用羊肉碎、洋蔥🧅、香菜、香料混和的小肉餅,香料混和羊肉好惹味,燒烤過嘅羊肉餅好香口,並沒有臊味,還有其他配菜包括紫洋蔥及青紅辣椒,Kofta 下有塊薄餅可以夾着一齊吃😍

🔸Beef Short Ribs
做得非常出色嘅地中海慢燉牛肋骨,牛肋骨經低溫烹煮數小時,輕輕切開,一絲絲嘅肉質非常淋軟,又夠入味,還配上蔬菜及薯蓉,好美味😋😋

🔸Arabic Mint Tea🍵
好特別嘅茶壺🫖及茶杯,金光閃閃,好有異國風情feel,茶味香醇,解除食物嘅油膩👍🏻

2024-01-03
  • Beef Short Ribs