今日同朋友行完The One,去咗附近嘅瑞生酒店入面嘅4樓嘅The Pearl,呢間喺間有情調嘅酒吧,職員都好熱心咁介紹邊隻cocktail啱我哋嘅口味。我哋嗌咗無花果帕馬火腿沙律、吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油、和風醬油大蝦煙肉扁意粉、香煎牛風門柳同兩杯Cocktail-Pearadise同Crimson SaMuiRai。沙律嘅份量幾大幾新鮮,有大大片Parma Ham同幾粒甜甜嘅無花果,配巴馬臣芝士、松子仁同黑醋橄欖油汁,黑醋嘅酸味令到成個沙律幾開胃。吞拿魚他他嘅外觀好靚,口感輕盈嘅牛油果泡泡混合咗濃味嘅羅勒油,個醬油而不膩,配埋冇筋嘅吞拿魚一齊食好夾。意粉有四至五隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,伴碟仲有煎香左嘅煙肉碎,偏甜嘅醬油沾滿咗每一條扁意粉,食落充滿和風嘅味道。封門牛柳份量足夠,煎到medium rare咁熟,咬落去多汁重肉味,伴碟嘅青醬酸酸地,單獨食封門牛柳都可以,唔使俾個醬搶咗啲原味,薯蓉重牛油味,口感滑順。我哋嗌嘅兩杯都係signature cocktail,Pearadise嘅材料係雪梨、冰糖同白酒,咁落去偏甜唔重酒味,雪梨同冰糖嘅甜中和咗白酒嘅澀,而且擺盤用好靚嘅髮簪叉

我哋嗌嘅兩杯都係signature cocktail,Pearadise嘅材料係雪梨、冰糖同白酒,咁落去偏甜唔重酒味,雪梨同冰糖嘅甜中和咗白酒嘅澀,而且擺盤用好靚嘅髮簪叉住雪梨乾,賣相唔錯。Crimson SaMuiRai嘅材料喺vodka、tonic water同jasmine tea,用茉莉花茶做底去混合vodka tonic,茶味唔算突出,擺盤用火燒過嘅檸檬,散出陣陣嘅煙熏味。

📍尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊