原來喺尖沙咀嗰邊開咗一間食用花餐廳😱小編呢個花控一知道之後當然要即刻bookmark啦🥰不過原來店舖除咗食物特別之外,原來背後既創業理念都好有意思架😆Séan Cafe係由一名喺特殊學校任教約10年嘅老師同家人開設嘅花系Café☺️為嘅係希望可以教特殊學生一門手藝。另外,店舖嘅食物都會加入食用花🌸製作,而靈感係嚟自店主一個曾經經常咬花瓣嘅自閉症學生,令店主開始研究食用花🤗-🍴玫瑰花忌廉汁海蝦意大利燉飯燉飯以意大利飯同法國粉紅玫瑰🌹混入忌廉汁燉煮而成,再放上以香草蒜蓉炒過既新鮮海蝦🦐,最後喺碟邊放上玫瑰花瓣🥰製成呢一款花香四溢既意大利燉飯🤤意大利燉飯入口有淡淡味道香甜嘅玫瑰花香☺️估唔到原來玫瑰忌廉汁燉煮出嚟嘅意大利飯味道係咁特別。另外,意大利燉飯嘅軟硬度適中,而且份量亦都非常足夠😳配合埋入口味道鮮甜而且帶有淡淡蒜香味嘅爽口海蝦😋意大利燉飯出嚟整體嘅味道非常匹配,完全捕捉到小編嘅喜好🤣好難唔俾高分😳-🍴意大利黑醋醬黑松露魷魚扁意粉扁意粉🍝加入左黑松露醬同洋蔥煮成,放上魷魚圈🦑同車厘茄🍅後,再淋上少量意大利黑醋醬,製成呢一款味道酸甜而且大有陣陣黑松露香氣嘅嘅扁意粉😉扁意粉入口有淡淡嘅黑松露香味

玫瑰花忌廉汁海蝦意大利燉飯

🍴玫瑰花忌廉汁海蝦意大利燉飯
意大利黑醋醬黑松露魷魚扁意粉

🍴意大利黑醋醬黑松露魷魚扁意粉
扁意粉入口有淡淡嘅黑松露香味🤗而且扁意粉嘅軟硬度適中,冇over cook😙雖然扁意粉就咁配黑松露出嚟會比較乾身😅但係加埋個黑醋醬彌補左呢個不足之處🤔所以即使一個人食晒成碟扁意粉都唔會覺得好膩😏而且入口酸酸地咁反而會更加開胃🤫而配上爽口嘅魷魚圈可以令成碟扁意粉變得冇咁單調。
玫瑰班戟

🍴玫瑰班戟
班戟由於製作需時,所以要等大概20分鐘。師傅會將碎花瓣混入蛋漿,製作出呢款花香同蛋香味都兼備嘅班戟🥞。再配上新鮮打成嘅忌廉同玫瑰糖漿🌹,最後再放上玫瑰花瓣做裝飾😍
班戟入口有好重嘅蛋香味,班戟當中夾雜着微弱嘅花香味😋雖然班戟本身個質感比較乾身,但混合忌廉一齊食就完全解決左呢個問題🥰而且將班戟點少量嘅玫瑰花糖漿一齊食,除咗入口會食到有好香嘅玫瑰花味之外,班戟入口嘅味道亦都會變得比較香甜😚重點係個玫瑰糖漿份量真係比多好多,非常滿足☺️整體來講班戟入口有淡淡的玫瑰花香,亦都食到有好重嘅蛋香味,所以小編個人覺得都算係幾好食😆
杞子紅棗桂圓茶

🍴杞子紅棗桂圓茶
呢一壺養生茶用咗杞子、紅棗同桂圓粒沖泡而成😊另外,店員亦都加入左龍眼蜜去調味🤗所以出嚟個味道絕對唔會好似想像中嘅咁單調😎
養生茶入口味道比較甜,而且有好香嘅紅棗同龍眼味😚但個人覺得有幾分似黑糖水嘅味道😂雖然養生茶嘅味道比較甜,但其實好飲得黎亦都算係比較健康😌因為養生茶都係加咗龍眼蜜落去調味,所以整體來講小編都覺得非常唔錯👍
玫瑰花忌廉汁海蝦意大利燉飯
玫瑰班戟