暑假Staycation最後一擊,揀左尖沙咀凱悅酒店,包標準客房1晚,雙人自助早餐同自助午餐,平日入住,總數$1345.9。Check-in之前係Cafe食個自助午餐先,呢度無限時間,一齊睇下有咩食啦!首先一入門口就見到傳説中既多款卷蛋,賣相非常吸引。一共有六款口味,我全部都試一次先!要請服務員幫手攞。馬達加斯加雲呢拿及鮮莓係酥皮底,非常非常酥脆,好正!少有自助餐可以任食呢個質素既酥皮糕點!而上面既馬達加斯加雲呢拿忌廉係好好味道又唔膩!鮮莓有草莓同藍莓。70度厄瓜多爾朱古力都係酥皮底,質素一樣高!不過個人覺得朱古力味較爲苦。港式奶茶都係酥皮底,質素一樣好高。不過個人覺得港式奶茶味道唔夠到位。草莓雲呢拿卷蛋非常好食,蛋糕好濕潤而雲呢拿忌廉又香又滑而完全唔膩,卷蛋入面都有新鮮草莓。貓山王榴槤卷蛋既榴槤味道我就覺得可以再濃d。泰式芒果糯米卷蛋就最差,太實但係又唔覺有糯米味道或者質感。不過自助餐有呢種質素既蛋糕好抵食!卷蛋隔離就係甜品櫃,要請服務員幫手攞。梛汁西米布甸草莓芝士蛋糕:好濃厚又滑,好正印度糖球綠茶梛子蛋糕:麻麻地草莓忌廉泡芙:正常鮮莓撻:撻底都可以,另外仲有藍莓撻另外仲有甜品放係雪

馬達加斯加雲呢拿及鮮莓,草莓雲呢拿,70度厄瓜多爾朱古力,貓山王榴槤,港式奶茶,泰式芒果糯米

貓山王榴槤卷蛋既榴槤味道我就覺得可以再濃d。
泰式芒果糯米卷蛋就最差,太實但係又唔覺有糯米味道或者質感。
不過自助餐有呢種質素既蛋糕好抵食!
甜品

卷蛋隔離就係甜品櫃,要請服務員幫手攞。
楊枝甘露,奇亞籽布甸,草莓芝士蛋糕,綠茶梛子蛋糕,鮮莓撻,草莓忌廉泡芙

梛汁西米布甸
草莓芝士蛋糕:好濃厚又滑,好正
印度糖球
綠茶梛子蛋糕:麻麻地
草莓忌廉泡芙:正常
鮮莓撻:撻底都可以,另外仲有藍莓撻
甜品,水果

另外仲有甜品放係雪櫃,可以自己攞。

朱古力慕絲車厘子
草莓荔枝奶凍:味道唔錯
意大利芝士餅
楊枝甘露:正常
奇亞籽布甸:似西米布甸多d

雪櫃都有水果,有切塊既火龍果,菠蘿,哈蜜瓜,西瓜,同未剝殼既龍眼,大部分質素正常。
芒果糯米飯

芒果糯米飯:質素幾好,糯米飯椰香味十足!
哈根大師雪糕

哈根大師雪糕:雖然無寫清楚,但係一看就知係哈根大師出品。一共有六款口味,分別係咖啡,朱古力,雲呢拿,綠茶,芒果,草莓。質素有保證,真係抵到爛,我encore左好多次!雖然要服務員幫你筆,不過好少要排隊。記得飲品站附近有雪糕toppings可以自己加,分別有gummy bear,M&M's,朱古力,穀物乾果,軟糖等等。
班戟

呢度居然有即製班戟食!仲有兩款口味,分別係士多啤梨班戟,同朱古力香蕉班戟。
朱古力班戟

朱古力班戟好少見,當然要試試。班戟帶淡淡既朱古力味道,而質感係薄脆,好正!仲可以要求配士多啤梨,或者自己加香蕉或者士多啤梨,配哈根大師雪糕,一冷一熱,又脆又滑,非常正!我encore左一次!
豆腐花,三色冰

班戟站隔離有豆腐花,三色冰。
豆腐花

豆腐花唔夠滑。

總括而言,甜品都幾高質同多選擇,滿意!
立魚,魷魚,三文魚,赤身

刺身有四款,分別係立魚,魷魚,三文魚,赤身,質素正常,我無encore。另外有細細兜魚生飯,主要係三文魚粒同三文魚籽,所以我都無食。
壽司,卷物

刺身隔離有壽司同卷物各兩款,我無試。
青口,蝦

蟹,蜆

凍海鮮有四款,分別係青口,蝦,蟹,蜆。蜆可以,青口麻麻地。
沙律

沙律選擇少,主要係撈好既沙律,有南瓜沙律,番茄芝士沙律,凱撒沙律,質素正常。
沙律,前菜

前菜有三款,分別係麻辣海帶,香辣藕片,陳醋雲耳。我無試。

芝士有三款,分別係軟芝士,伊丹芝士,安達文芝士。我試過軟芝士,質素正常,而且攞完會添加。
煙三文魚,巴馬火腿,凍肉

沙律隔離有煙三文魚,巴馬火腿同凍肉。煙三文魚正常,巴馬火腿幾好食。旁邊有蜜瓜同麵包配凍肉食。
自製肝醬

自製肝醬我就無試。

過左甜品同冷盤區之後外圍就係熱食區。熱食區分好多唔同菜式,除左一定有既西式同中式之外,仲有韓式,日式,泰式同印度區。其實每區食物選擇唔算多,只係勝在咩都有啲,感覺上好似有選擇。
韓式海鮮煎餅,韓式香辣炸雞配年糕

韓式海鮮煎餅唔覺有海鮮。

韓式香辣炸雞配年糕就幾好味道,年糕煙煙韌韌,上面仲灑上白芝麻粒。
泡菜有三款,分別係大白菜,芽菜同青瓜,太鹹。
天婦羅

天婦羅好失望,居然得番薯同粟米。番薯係可以但係粟米係無味。
燒味檔

天婦羅區隔離就係燒味檔。燒味有叉燒,切雞,燒腩仔,同燒鵝,要等師傅切比你。燒腩仔最正,堅脆皮又半肥瘦。燒鵝都有脆皮而鵝肉算嫩。叉燒有燶邊同半肥瘦。
粉麵檔

粉麵檔有幼麵同油麵,配料有牛丸,魚蛋,紅腸,豆卜,芽菜,生菜。可以叫叻沙湯麵或者越式生牛肉湯粉。
中式燉湯

湯得一款中式燉湯,無西湯但係有泰式湯。
中式食物

中式食物

中式食物有花生豬腳,牛肉芽菜豆卜,八爪魚,肉碎四季豆,西蘭花,春卷,炒麵,炒飯。老實講,好唔吸引。不過肉碎四季豆係好食既。

西式食物

西式食物就完全係另外一邊。有牛油梛菜花,炸南瓜餅,忌廉豬肉腸長通粉,火腿菠蘿薄餅,炸魚柳,燒牛舌,燒豬柳,肉丸。燒牛舌係可以既,燒豬柳都算嫩,不過唔會令人想encore。牛油梛菜花反而幾好食。
西式食物

附近有慢燒西冷扒,燒豬腩卷,烤菠蘿。慢燒西冷扒我就麻麻地,雖然都嫩,不過我同行友人就食好多。燒豬腩卷外皮好脆,肉質都好嫩。

泰式食物得冬陰公湯同紅咖哩鴨。紅咖哩個汁好香好好味,少少辣好惹味,我用呢個汁撈菜食。
印度區

最後就係印度區,呢區反而好多選擇:

羊肉咖哩:唔太韌或者過羶
茄子咖哩:較鹹
天多利烤雞:唔算韌
牛油烤餅
印式香脆薄餅:堅薄脆

咖哩味道我覺得冇咁正宗,可能為左迎合港人口味,我自己覺得只係略鹹。

每人包一杯餐飲,唔包朱古力。2點半就開始收野。

總括而言,今餐食得好舒服,唔洗同人逼或者不斷排隊又無限時。雖然熱食同冷盤都麻麻地,選擇又少,貴價野欠奉,不過都有少量好食既野,一定會飽。甜品實在係幾出色,絕對值回票價!服務員基本上個個都好好。餐廳座位分散而裝修舒服,唔會覺得逼。我奇怪係,點解少人黎呢度既?
2021-08-26
甜品