坊間甜品店成行成市,能夠令我留有較深印象既不多。以杏仁糖水起家的『杏』甜品Almond Dessert係其中一家。主打健康路線,以健康食材及天然果糖打造的微甜糖水作招徠,甜品以健康系列:例如各類不同口味嘅杏仁茶、燕窩、湯丸、椰皇、桃膠等等中式元素糖水再混合新派西式材料路線。.裝潢以湖水綠配襯淺木風格,整潔清新。堂食位置不算少,位處大街人流很旺,以往三五知己晚飯後到訪一般也需要稍作等待。.杏仁茶燉蛋白 💲55⭐️4.1/5杏仁茶燉蛋白有女士恩物糖水之稱,功效多多含豐富抗氧化物係養顏佳品。作為餐廳招牌NO.1主打,餐廳對佢地杏仁茶出品有絕對信心。標榜新鮮、健康、低糖、「每日現磨,碗碗新鮮」,以美國大龍杏人手磨製,每天限量100碗。相比一般既杏仁茶,『杏』出品既杏仁茶確實微甜不膩,杏仁很香帶水滑滑感。燉蛋白口感如豆腐一樣香濃滑溜,用作墊底替整個杏仁茶生色不少攞到唔少額外分數。.抹茶湯丸 💲42⭐️4.2/5抹茶湯丸係餐廳另一推薦力作,亦係我大愛回訪系列之一。翠綠抹茶湯丸外表已經夠晒吸引,流心抹茶餡茶味其實不算重,但奶味濃濃帶微微沙感,份量足配埋微甜桂花糖水一口一粒,很難不愛。.蜜瓜爽冰 💲52⭐️
杏仁茶燉蛋白 💲55
⭐️4.1/5
抹茶湯丸 💲42
⭐️4.2/5
蜜瓜爽冰 💲52
⭐️3.7/5
多次到訪可能腳頭都唔好,主打之一既泰國金標龍眼爽冰都剛好賣光暫時未有緣份一試。蜜瓜爽冰係另一個清新選擇。貫徹健康微甜原則冰底幼滑甜度不高,爽冰靠蜜瓜本身清甜帶起味道。椰果加爆珠珠增加口感,算係一個不錯的選擇。
總結:甜品質素比坊間一眾港式甜品店高,口味健康,真心推薦小店之一。
不專業食評nei.foodie
蜜瓜爽冰