餐廳: 上海榮華川菜館
資訊:

2019-06-17 72 瀏覽
為咗個考試,呀女瘦咗幾磅,一於同佢去食餐飯,慰勞下佢啦。今日要觀塘做野,仲要OT,所以唯有請老婆 Lunch 接埋呀女係呢頭食個有餸食啦⋯⋯呢間舖做上海菜,舖面就係舊式上海餐館格調,有種平民化既感覺。之前食「上海媽媽個媽媽」係裝修靚啲既,但就係冇果種......老上海既感覺。一入到去,有種懷念,就好似細蚊仔時,樓下間上海鋪一樣。家陣賣少見少啦⋯⋯講返食物啦⋯⋯餐牌上,都係老上海既菜式,獅子頭,津白,九王鱔糊。一家人,叫了個二人套餐,加多個小籠包,夠晒飽。先講講個獅子頭,肉質嫩,唔粗嚡,個汁都好正好香濃。蝦仁炒蛋:蛋滑唔在講,蝦仁食落都好有肉感,又唔似雪藏蝦。粟米湯羹,不過不失啦小籠包皮唔厚,多肉汁,呀女好鍾意
為咗個考試,呀女瘦咗幾磅,一於同佢去食餐飯,慰勞下佢啦。

講返食物啦⋯⋯

先講講個獅子頭,肉質嫩,唔粗嚡,個汁都好正好香濃。

蝦仁炒蛋:蛋滑唔在講,蝦仁食落都好有肉感,又唔似雪藏蝦。

粟米湯羹,不過不失啦

小籠包皮唔厚,多肉汁,呀女好鍾意
粟米湯羹
蝦仁炒蛋