2024-03-11 1110 瀏覽
{食盡長沙灣之港式 — 葉公館}————————————————最近俾朋友問,點解我地咁小介紹西餐俾大家😂,睇一睇發現其實都真係,因為#hkfoodu 比較鍾意食中菜或港式野,一係就東南亞😂而今次都唔例外😬 (p.s.咁熱炒小菜真係好好食呀嘛 🤣) 🔸 菠蘿咕嚕肉 (孖寶C) 菠蘿咕嚕肉一向都係我鍾情既菜式😆, 今次呢碟嘅咕嚕肉味道夠酸甜, 唔會太多肥膏,而佢嘅外層亦都脆口,唔錯! 🔸 豉椒蒸大蜆 (孖寶C) 平時喺屋企想食蜆,要洗得乾淨真係好麻煩😅 而聽講呢度都出名海鮮,所以嚟到梗係要食佢嘅豉椒蒸大蜆啦! 一上碟見到有大量蜆即刻心心眼, 蜆肉好新鮮唔會有壞蜆, 而佢嘅醬汁有好輕微嘅辣, 令到佢更加惹味🥰份量抵食食極都有! 🔸 菜心炒鮮魷 有時嗌菜但係又唔想齋食菜好似冇咁抵,就會想要配一啲其他嘢(有冇人都係咁🤣) 估唔到呢啲菜心炒鮮魷嚟到,啲魷仲多過菜心🤪, 少少鹹味,健康又美味😆 Overall comment: 長沙灣嘅餐廳一般都唔算係貴價路線, 呢種街坊茶樓食小菜, 夠水準得嚟性價比又高,值得一試, 最後仲有一碗陳皮紅豆沙送嫁!
{食盡長沙灣之港式 — 葉公館}
————————————————

🔸 菠蘿咕嚕肉 (孖寶C)

🔸 豉椒蒸大蜆 (孖寶C)

🔸 菜心炒鮮魷

Overall comment: