餐廳: 隨心
資訊:

2018-04-09 444 瀏覽
港島區從來都不是我熟迫地方,但在鰂魚涌附近返工嘅朋友總會找到好野食,今次就去食新加坡菜! 其實除左肉骨茶,我分晤出咩食物系馬來西亞來的,咩食物系新加坡來的。藥材味濃的系馬來西亞肉骨茶,胡椒味的系新加坡肉骨茶。我比較中意馬來西亞肉骨茶,我老公中意新加坡肉骨茶,好在人夠多可以叫曬兩款。鐘意重藥材味嘅肉骨茶,呢間真係好好飲!因為真係真材實料,而且紅棗杞子都好甜!全鍋都比我清曬!正!胡椒味好處系驅風,對我地成日坐office的打工仔來講都系恩物。呢間味道剛剛好,晤會太辣!我對呢碗喇沙簡直愛不釋手,個湯底未免太犯規了!香濃而不膩,仲食到淡淡蝦香,而且有米粉米線兩種粉,好好食!仲要有蝦,魚蛋等等配料,好豐富阿!之前見到海南雞上面層啫喱係骨膠原,今次食時候特別注意,補下都好! 雞好食又夠嫩滑,醬料都OK…不過我中意更濃味道。呢個小食拼盤好健康,好多水果,又番石榴..青蘋果…波蘿…而且個豆腐好好食,個麻醬用得好好啊!整體而言,呢度坐得舒服,食物好食,飲品種類多又好味道,最適合朋友gathering,難怪星期日晚都人頭湧湧!

新加坡肉骨茶

馬來西亞肉骨茶