GREEN

2015-03-19 4059 瀏覽
試左Hotel Icon Green既 afternoon tea,依家終於有時間寫 上網見人地講到好誇張, 又話要系門口排好長隊,又話要等好耐,即使果日都特登早少少到, 亦都可能因為平日既關係, 唔算多人,等左一陣開始下午茶時間就可以入得.職員安排左我地坐高身梳化果邊既2人枱,餐廳係中空, 2層高既樓底加埋少少陽光,慢慢食又係坐得幾舒服既叫左一個2人份既afternoon tea set, 飲品方面就叫左Jasmine Green Tea同White Peony.一人一壺花茶,Jasmine Green Tea同White Peony都好清, 有淡淡既花香味,配埋tea set既咸甜點一齊食,可以令人感覺冇咁膩.Tea Set既份量其實都幾大,雖然樣樣都細細件,但每款都預左每人一舊,食都最後都幾飽, 差啲連晚飯都唔洗食 On the side既Scone都幾鬆化,就算唔落Clotted Cream同Jam都有好香牛油味.First-tier:印象最好食既係酸酸地幾開胃既Bloody Mary with Fresh Shrimp,仲有好新鮮既Salmon wiht Caviar
依家終於有時間寫

即使果日都特登早少少到,
亦都可能因為平日既關係, 唔算多人,
等左一陣開始下午茶時間就可以入得.

職員安排左我地坐高身梳化果邊既2人枱,
餐廳係中空, 2層高既樓底加埋少少陽光,
慢慢食又係坐得幾舒服既

叫左一個2人份既afternoon tea set,
tea
一人一壺花茶,
有淡淡既花香味,
配埋tea set既咸甜點一齊食,
可以令人感覺冇咁膩.

Tea Set既份量其實都幾大,
雖然樣樣都細細件,但每款都預左每人一舊,
食都最後都幾飽, 差啲連晚飯都唔洗食
On the side既Scone都幾鬆化,
就算唔落Clotted Cream同Jam都有好香牛油味.
tea set
First-tier:
仲有好新鮮既Salmon wiht Caviar and Yogurt Sauce,
鵝肝醬Macaroon又咸又甜, 好怪.
Second-tier:
Cranberry Cream Cheese Crumble算係全個tea set最好食既甜品,
Crumble脆脆地加上酸酸地既Cranberry Source,仲有好軟滑既cream cheese

個人覺得Starwberry Sable Breton冇咩特別,同連鎖餅店既fruit tart好相似,
Caramel and Chocolste Sandwich比想像中冇咁甜, 但係朱古力味蓋過焦糖味

Third-tier:
Mini Cup Cake咁多cream睇落好似好漏, 原來係香蕉蛋糕黎架!

味道好清新, 令人另眼相看~
Citrus Lime Tart既青檸味好出, 因為真係好酸

Raspberry Opera反而又幾好食,
Raspberry同朱古力配搭一向都冇死既

兩種味道好夾, 酸酸甜甜咁