2018-12-17 125 瀏覽
相信小丸子陪伴左唔少人既童年,最近茶木就同小丸子合作出左幾款特色食物,雖然我就唔係小丸子既fans,不過都陪朋友去懷念下童年時光,哈哈。茶木其實不嬲都係我既 favourite list 入面,價錢合理之餘又幾好坐,甜品有幾吸引就更加唔洗講啦!今次既合作都唔算馬虎,成個場都係小丸子既裝飾,四圍都係打卡位,連飲品杯同menu都係特製。我同朋友一行四人,點左既野唔算多,但求樣樣試下。係等緊遲到既朋友既時候我地就先點左飲品,大家口味相約,揀左爺爺抹茶歐蕾同埋花輪玫瑰咖啡拿鐵。啲飲品黎到第一時間緊係影返幾張相先,爺爺同花輪同學既造型都好有喜感,我既抹茶歐蕾味道香濃,唔係果啲好假既抹茶糖水,算是幾滿意。主菜方面我地有3個,旺角店限定既花輪皇子元貝炸蝦飯、義式辣茄醬牛柳絲燉飯鍋,同埋紅燒半根半腩牛肚麵。花輪皇子元貝炸蝦飯,真係好搶眼,一上枱家就已經忍唔住狂影,成碟飯都好豐富,除左有元貝同炸蝦之外同有個大芝士菇,份量都很大,相信男士都會夠食,芝士菇夠厚身多汁,加埋上面既芝士同元貝,十分鮮甜,炸蝦又夠脆,讚。義式辣茄醬牛柳絲燉飯鍋,呢個鍋大家都非常滿意,其實唔算太辣,酸酸辣辣岩哂開胃,而且啲飯同牛柳絲

爺爺抹茶歐蕾,花輪玫瑰咖啡拿鐵

花輪皇子元貝炸蝦飯

義式辣茄醬牛柳絲燉飯

義式辣茄醬牛柳絲燉飯鍋,呢個鍋大家都非常滿意,其實唔算太辣,酸酸辣辣岩哂開胃,而且啲飯同牛柳絲都燉到入哂味又腍,夠哂飽足。
紅燒半筋半腩牛肚麵

最後一個好台式既紅燒半筋半腩牛肚麵,算係包羅萬有,想試既野都有齊,而且唔係一啖仔,湯味夠濃,加埋啲牛既香味,好食。
小丸子綠茶心太軟
最後當然係甜品,旺角店限定既小丸子綠茶心太軟,好可愛,一碟有哂小丸子同花輪同學,認真係打卡良品,原來仲有份芒果拿破侖,算係個小 bonus。
整體上都幾滿意,因為之前去過其他餐廳既合作,感覺都幾揾笨,茶木算係保持到水準之餘仲keep到個合理既價錢,無論一家大細、朋友聚會定拍拖都好適合。
爺爺抹茶歐蕾,花輪玫瑰咖啡拿鐵
花輪皇子元貝炸蝦飯