2017-03-20 7104 瀏覽
如果不是朋友介紹,真的不知,在茜裕街有一間放題,難得星期日,放假當然要好好享受一下,午餐放題真係好耐無食。今次這間店鋪地址對我路痴來說,完全迷宮一樣!要預點時間找一找,我係輕鐵康樂路站,落車直行10分鐘到就到了茜裕街,然後我用了15分鐘先找到店入口,原來係大厦後面的,不容易找,後面沒有其他食市,餐廳位置雖要落地庫1/F。落到地庫比想像中漂亮,而且很闊大,即時放心很多,枱同枱之間都很舒服,佈置很特別。仲有一間像vip房,坐到20人。見到餐牌除了基本平時常見食物,仲有時令生蠔同蟹腳$88任食,我們決定加錢食,服務員介紹今日是美國太平洋生蠔。隻隻很肥美大隻,厚身。記得放上檸檬汁,茄汁,啖啖爽口很yummy 蟹腳比蠔更好食,夠粗,用剪刀剪開,有蟹味咸鮮味,追加2次。 當然不可不吃刺身$158 仲有openrice訂座優惠仲有8折。其實真係回本。枱上有火鍋,刺身,壽司,小食/沙律,天婦羅/揚物,拉麵,手打烏冬,食事,西式扒類,卷物手卷,飲品,甜品紙。刺身夠凍,吞拿魚軟腍有驚喜,最特別係鮮尤刺身,食到很新鮮味道,帶子刺身食左8大件,大甜蝦堅甜,八瓜魚咬落咸咸地,螺肉爽口,最重要係芥辣堅攻鼻,人都醒

仲有一間像vip房,坐到20人。
美國太平洋生蠔
蟹腳比蠔更好食,夠粗,用剪刀剪開,有蟹味咸鮮味,追加2次。

當然不可不吃刺身$158 仲有openrice訂座優惠仲有8折。其實真係回本。枱上有火鍋刺身壽司,小食/沙律,天婦羅/揚物,拉麵,手打烏冬,食事,西式扒類,卷物手卷,飲品,甜品紙。
刺身
刺身夠凍,吞拿魚軟腍有驚喜,最特別係鮮尤刺身,食到很新鮮味道,帶子刺身食左8大件,大甜蝦堅甜,八瓜魚咬落咸咸地,螺肉爽口,最重要係芥辣堅攻鼻,人都醒晒
吞拿魚
另一非常好食的蟹粥,好鮮味,係粥到搵到蝦鉗一件,蟹子,蔥花,椰菜絲,蟹子係粥到好夾,食清晒。燒粟米好大件,超甜。
蟹粥,燒粟米
我們叫了手握壽司,火焰鰻魚,火焰三文魚,火焰芝士蝦,細細件,飯握得緊,上面料大件,很不錯。
火焰系列壽司
燒羊架,見到張紙可選精選汁/走汁,我們點了各1件,可惜廚房淋汁重手左,2件都有汁,原本我都很擔心個汁,咬落羊架軟腍,幾香少少羶味,精選汁似西餐廳的鐵板汁,港式味道,不差

天婦羅粉漿薄,熱辣辣好脆,叫了茄子和蝦,炸芝士球,蝦餅。
天婦羅
如果大家不吃生蠔,可考慮焗蠔,黃金焗蠔用了芝士忌廉汁焗,蒜蓉焗蠔我覺得更香,蠔肉焗完難免縮水,不過肉質尚存不俗。
燒蠔,焗蠔
特別飲品清酒/梅酒,我試了梅酒,有梅味,酒精比較高,我同橙汁汽水mix左,雞尾酒一樣,我還建議大家可以去甜品雪櫃,取荔枝啫哩,口感像蒟蒻爽口,配在一起,雜果賓治一樣. 意大利即磨咖啡,滑溜香濃,午市飲最適合
梅酒任飲
甜品任食的有:樂天蜜瓜雪條,芒果雪條,士多啤梨雪條,甜筒,雀巢藍莓乳酪,提子乳酪,自家制杧果啫喱(有什果),荔枝啫喱(有椰果),百福豆腐花。
仲有3款甜品只可當order 1件:蕉糖芝士雪糕,焦糖3.6牛乳雪糕,榴槤雪條。
甜品
其實我影了很多食物相,不過這裡只可放12張,所以我精選12張了,會再同朋友追call,因為生日都有8折的。
都好多優惠呀!
2017-03-19