餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2020-04-22 574 瀏覽
同事住喺九龍城附近,早排生日食完強烈推薦,趁住今個星期收早,同先生提議過嚟食海鮮大餐,最愛海鮮嘅佢當然唔會托我手踭。餐廳地方寬敞,座位之間空間感好夠,座位以卡位為主,感覺舒適。入座後店員隨即將餐具碗碟放入蒸籠消毒,然後再換上新嘅鍋具烹調食物,非常貼心。期間仲不忘為我哋介紹食物,原來老闆自己做海鮮批發,有成40年經驗,每朝早仍然堅持自己去碼頭揀生猛海鮮拎落鋪頭,非常用心。餐牌有五至六款套餐,我哋點咗尊貴海鮮套餐,有九款海鮮加一份有機蔬菜籃,加上粥底,夠哂豐富。最先送上嘅係冷盤——冰鎮野生皇帝瀨尿蝦,尺寸非常大,完全對得住「皇帝」呢個稱號,肉質爽彈,味道鮮甜。元貝尺寸雖然唔算珍寶,但勝在肉質厚實,味道鮮甜;九孔鮑魚大大隻,蒸完都冇縮水,肉質細嫩而且有咬口,另外必須一讚嘅係佢哋嘅海鮮清洗得非常乾淨,冇得彈!龍躉片魚味鮮濃,肉質清爽有口感,魚皮仲帶有膠質,食得出非常新鮮。由於今日冇馬刀貝,所以店員轉咗象拔蚌俾我哋,同樣新鮮,口感清爽。慶南蠔雖然尺寸的骰,但入口鮮味十足,丁點腥味都冇,令人想食完再食。重頭戲當然係落重本嘅龍蝦同肉蟹,望住店員喺旁邊嘅魚缸即捉即劏,非常生猛,上枱嘅時候蟹爪仲識郁!澳

野生皇帝瀨尿蝦

台灣九孔鮑魚/日本大元貝

深海龍躉片

象拔蚌

韓國慶南蠔

澳洲青年龍蝦

澳洲青年龍蝦啖啖肉,肉質結實彈牙,一啖放哂入口超級滿足!
越南帝王肉蟹

越南帝王肉蟹比較少有,尺寸唔算好大,但味道出奇地清甜,先生同我都認為係我哋食過味道最清甜嘅蟹,而且仲有膏,更加難得。
有機蔬菜籃

有機蔬菜籃係全晚唯一嘅本地產物,品嚐完咁多海鮮嚟返碟新鮮蔬菜,清新解膩。
排骨粟米南瓜粥

最後當然唔少得食埋排骨粟米南瓜粥底,粥底吸收哂海鮮嘅精華,味道非常鮮甜,唔使落鹽都夠哂味,配上清甜嘅南瓜同粟米,味道恰到好處。
食完粥底已經飽到捧住肚皮,居然仲有驚喜!店員我哋送上滋潤嘅椰汁糖水,滿足埋我嘅第二個胃!
同事果然冇介紹錯,呢度嘅套餐性價比高,除可以省卻自己買同處理海鮮嘅繁瑣工序,老闆揀嘅海鮮質素的確唔錯,而且店員非常有經驗,每樣海鮮都蒸得恰到好處 ,唔會過老,非常驚喜,下次再嚟挑戰下有成18款食材嘅包羅萬有套餐!
野生皇帝瀨尿蝦
台灣九孔鮑魚/日本大元貝